ΕΣΡ: Διοικητική Κύρωση Σύστασης στον Τ/Σ Εθνικής Εμβέλειας STAR CHANNEL.

Διαβάστε ακολούθως την Απόφαση /2023 της Ανεξάρτητης Αρχής:



Η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, συνήλθε σε συνεδρίαση στον συνήθη γι’ αυτό τόπο την 10.5.2021 και ώρα 11:00 προκειμένου να συζητήσει επί της κατωτέρω υποθέσεως. Συγκροτήθηκε από τους: Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρόεδρο, Ευτέρπη Κουτζαμάνη - Δρίλια, αντιπρόεδρο και (με τηλεδιάσκεψη μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «epresence.gov.gr») τα μέλη: Καλλιόπη Διαμαντάκου, Βασίλειο Καραποστόλη, Νικόλαο Κιάο, Ευαγγελία Μήτρου, Γεώργιο Σαρειδάκη και Σωκράτη Τσιχλιά. Απόν το μέλος Γεώργιος Πλειός, ο οποίος είχε κληθεί νομίμως. Χρέη γραμματέως εκτέλεσε η Αναστασία Μαραζίδου, διοικητική υπάλληλος του ΕΣΡ.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η επανεξέταση της υπόθεσης στην οποία αφορούσε η με αριθμό 319/2014 απόφαση του ΕΣΡ (η οποία επέβαλε την διοικητική κύρωση του προστίμου των 30.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR CHANNEL», ιδιοκτησίας της εταιρείας «ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.», λόγω παραβίασης των διατάξεων περί πολιτικής πολυφωνίας, μη σεβασμού στη διατύπωση διαφορετικών απόψεων, μη ευπρεπούς συμπεριφοράς σε δημόσιο λειτουργό, υποβαθμισμένης ποιοτικής στάθμης προγράμματος κατά τη μετάδοση της εκπομπής με τίτλο «Εκλογές 2014» της 25.5.2014), κατόπιν ακύρωσης αυτής για τυπικούς λόγους με την με αριθμό 3480/2017 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για τον έλεγχο σχηματίστηκε ο φάκελος με αριθμό 104/5.3.2020 που ανατέθηκε στην ειδική επιστήμονα - νομικό Ρέα Λαμπροπούλου, η οποία υπέβαλε στο ΕΣΡ την με αριθμό πρωτοκόλλου 212/ΕΣ/9.3.2020 νομική της εισήγηση παραπέμποντας συνολικώς στα όσα είχε αναπτύξει επί της υποθέσεως με την με αριθμό πρωτοκόλλου 604/ΕΣ/23.7.2014 αρχική νομική της εισήγηση.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, για λογαριασμό της λειτουργούσης τον σταθμό ως άνω εταιρείας, παρέστησαν οι πληρεξούσιες δικηγόροι της Μαρία Κατζουράκη και Κατερίνα Κοκοτσάκη. Ερωτηθείσες από τον Πρόεδρο οι Δικηγόροι δήλωσαν ότι γνωρίζουν το περιεχόμενο του φακέλου, έλαβαν δε τον λόγο και ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους. Ζήτησαν στη συνέχεια -και η Ολομέλεια δέχτηκε- να τους παρασχεθεί προθεσμία για την κατάθεση εγγράφου υπομνήματος μέχρι και την 25.5.2021, ώρα 14.00, και η συζήτηση κηρύχθηκε περαιωμένη. O σταθμός κατέθεσε στη Γραμματεία το με αριθμό πρωτοκόλλου 3094/25.5.2021 υπόμνημα.

Την 13.2.2023 και ώρα 11.00 η Ολομέλεια συνήλθε σε διάσκεψη επί της υποθέσεως, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου. Συγκροτήθηκε από τους: Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρόεδρο, Ευτέρπη Κουτζαμάνη - Δρίλια, αντιπρόεδρο, και (με τηλεδιάσκεψη μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «epresence.gov.gr») τα μέλη: Νικόλαο Κιάο, Ευαγγελία Μήτρου, Γεώργιο Πλειό, Γεώργιο Σαρειδάκη και Σωκράτη Τσιχλιά. Απόντα τα μέλη Καλλιόπη Διαμαντάκου και Βασίλειος Καραποστόλης, οι οποίοι είχαν κληθεί νομίμως. Χρέη γραμματέως εκτέλεσε η Αναστασία Μαραζίδου, διοικητική υπάλληλος του ΕΣΡ. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε αναλυτικά για την υπόθεση τον απόντα κατά την συζήτηση Γεώργιο Πλειό αναγιγνώσκοντας την έγγραφη εισήγηση, το υπόμνημα της εγκαλουμένης και το σύνολο των λοιπών εγγράφων του φακέλου.

Παρέστη επίσης και η ανωτέρω εισηγήτρια, η οποία ανέπτυξε το ζήτημα προφορικώς και αποχώρησε. Η Ολομέλεια, αφού παρακολούθησε την επίμαχη ροή προγράμματος και μελέτησε το σύνολο των στοιχείων του φακέλου:

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Ι. Νομικό Μέρος

1.    Το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Σχετικά με την αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ορίζεται: «Ο άμεσος έλεγχος του κράτους.,.έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και νεότητας».

2.    Κατά το άρθρο 4 παρ. 1 περ. γ' του Ν. 2863/2000: «Το Ε.Σ.Ρ...διασφαλίζει την πολιτική και πολιτιστική πολυμέρεια και πολυφωνία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

3.    Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1 εδ. γ' του Ν. 2328/1995: «Οι σταθμοί στους οποίους χορηγούνται οι άδειες υποχρεούνται να μεριμνούν για την ποιότητα του προγράμματος, την αντικειμενική ενημέρωση, τη διασφάλιση της πολυφωνίας, καθώς και την προαγωγή του πολιτισμού με τη μετάδοση εκπομπών λόγου και τέχνης».

4.    Κατά το άρθρο 1 παρ. 1 του Ν. 3592/2007 για τη συγκέντρωση και αδειοδότηση επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης: «Σκοπός των διατάξεων του παρόντος νόμου είναι η διασφάλιση της πολυφωνίας στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση, η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, η ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων, καθώς και η διαφάνεια και ο υγιής ανταγωνισμός στο χώρο των μέσων ενημέρωσης.».

5.    Το άρθρο 11 παρ. 2 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που έχει νομική ισχύ επί τη βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, άρ. 6 της ΣΕΕ) ορίζει: «Η ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η πολυφωνία τους είναι σεβαστές».

6.    Το άρθρο 5 παρ. 1 του Π.Δ. 77/2003 ορίζει: «Η μετάδοση των γεγονότων πρέπει να είναι αληθής, ακριβής και όσο είναι δυνατό πλήρης. Τα γεγονότα πρέπει να παρουσιάζονται με προσοχή και αίσθημα ευθύνης, ώστε να μη δημιουργούν υπέρμετρη ελπίδα, σύγχυση ή πανικό στο κοινό». Κατά το άρθρο 3 του ανωτέρω προεδρικού διατάγματος «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση πρέπει να αναγνωρίζουν και να σέβονται εμπράκτως τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων και να υπερασπίζονται την ελευθερία μεταδόσεως τους. Οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να παρουσιάζονται έγκαιρα και με ίσους όρους». Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 2 εδ. α' και β' του Π.Δ. 77/2003: «Τα πρόσωπα που συμμετέχουν ή αναφέρονται στις εκπομπές πρέπει να απολαμβάνουν δίκαιης, ορθής και αξιοπρεπούς συμπεριφοράς. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται η προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της αξιοπρέπειας τους».

Από το συνδυασμό των διατάξεων αυτών συνάγονται τα ακόλουθα:

α) Η ελευθερία της γνώμης είναι conditio sine qua non της δημοκρατίας, είναι συστατικό στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος λειτουργώντας και ως πολιτικό δικαίωμα. Χωρίς την ελευθερία της γνώμης και της πληροφορίας δεν είναι δυνατή η διαμόρφωση γνήσιας κοινής γνώμης, χωρίς αυτήν δεν έχει νόημα ο έλεγχος των δημοσίων πραγμάτων και η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, χωρίς αυτήν δεν είναι δυνατή καμία δημοκρατική διαδικασία. Για να υπάρχει ελευθερία της γνώμης θα πρέπει να υπάρχει ελευθερία διαμόρφωσης της γνώμης κι επίσης ελευθερία να έχει κανείς ορισμένες γνώμες χωρίς δυσμενείς για αυτόν συνέπειες. Σε επόμενη φάση θα πρέπει να υπάρχει ελευθερία εκφράσεως της γνώμης. Στην ελευθερία εκφράσεως της γνώμης περιλαμβάνεται η επιλογή του συνομιλητή ή του ακροατηρίου. Στην παρεμπόδιση εκφράσεως της γνώμης ανήκει η απαγόρευση να δίνει κανείς συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους ή ξένους ανταποκριτές (Π. Δαγτόγλου «Συνταγματικό Δίκαιο: Ατομικά Δικαιώματα», εκδ. Α. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή, 1991, σελ.401 επόμ.).

Αντικειμενική είναι η αμερόληπτη και πλήρης (όχι εξαντλητική) παρουσίαση των πληροφοριών και των ειδήσεων. Η «επί ίσοις όροις» μετάδοση ειδήσεων, πληροφοριών κ.λ.π. δεν ταυτίζεται με την αυστηρή τήρηση της αρχής της ισότητας, αλλά είναι συγγενής προς την έννοια της ίσης μεταχείρισης και περιέχει διττή απαγόρευση προνομιακής και δυσμενούς μεταχείρισης υπέρ και αντιστοίχως εις βάρος ορισμένων κοινωνικών ή πολιτικών ομάδων (Ιωάννης Καράκωστας «Το Δίκαιο των ΜΜΕ», εκδ. Α. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 2003, σελ. 29 επόμ.). 

Αντικειμενικότητα σημαίνει πληρότητα... Πληρότητα σημαίνει την κάλυψη όλων των σπουδαίων γεγονότων και ειδήσεων. Αποφατικά εκφραζόμενη, η πληρότητα σημαίνει τη μη απόκρυψη σπουδαίων γεγονότων και ειδήσεων. Αντικειμενικότητα σημαίνει επίσης αμεροληψία: ο κρατικός έλεγχος προβλέπεται από το Σύνταγμα ως μέσο διαφυλάξεως και όχι ως μέθοδος υπονομεύσεως της αντικειμενικότητας της ραδιοτηλεοράσεως.,.

Η αμεροληψία είναι συγγενής με την έννοια της ίσης μεταχειρίσεως: η συνταγματική επιταγή της ίσης μεταχειρίσεως μπορεί να έχει μόνο το νόημα μιας κατά βάση, σε γενικές γραμμές και κατά το συνολικό αποτέλεσμα, ανάλογης προς την κοινοβουλευτική, πολιτική, οικονομική αλλά και καθαρά ειδησεογραφική σημασία μεταδόσεως πληροφοριών και ειδήσεων.. .Ούτω απαγορεύεται η μονοπώληση της ραδιοτηλεοράσεως υπέρ ορισμένων ομάδων, ιδεών ή συμφερόντων ή η δυσανάλογη προβολή τους, απαγορεύεται ο αποκλεισμός ή ουσιαστικός παραμερισμός από τη ραδιοτηλεόραση των διαφόρων πολιτικών ή πολιτιστικών μειονοτήτων. Θετικά, η επιταγή της ίσης μεταχειρίσεως αποκτά νόημα με τη συνάρτηση της με τη δημοκρατική αρχή... καθώς και τη διασφάλιση του πλουραλισμού των ομάδων, ιδεών και συμφερόντων (Π. Δαγτόγλου «Συνταγματικό Δίκαιο: Ατομικά Δικαιώματα», βλ. ανωτέρω, σελ. 563 επόμ.).

Η απόφαση ΣτΕ 930/1990 αναφέρει στο σκεπτικό της «.πρώτη βασική αρχή διέπουσα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι η αρχή της αντικειμενικότητας, δηλαδή της χρήσης και διάθεσης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ακούγονται όλες οι απόψεις, χωρίς εξαίρεση.». Η απόφαση ΣτΕ 243/2012 αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της «.θεσπίζεται η υποχρέωση της αντικειμενικής και πολυφωνικής ενημερώσεως, η οποία καταλαμβάνει προεχόντως τις εκπομπές πολιτικού (και ευρύτερα ενημερωτικού) περιεχομένου, δηλαδή τις εκπομπές πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου και προβληματισμού καθώς και τα δελτία ειδήσεων.

Η αντικειμενικότητα αυτή επιβάλλει την τήρηση ίσων αποστάσεων από όλες τις δυνατές απόψεις που μπορούν να διατυπωθούν σε σχέση με ένα πολιτικό ή κοινωνικό ζήτημα και επιβάλλει, κατά την παρουσίαση τους, ουδετερότητα σε σχέση με τις απόψεις αυτές, υπό την έννοια ότι απαγορεύεται η συστηματική παρουσίαση ορισμένων μόνο εξ αυτών και η αποσιώπηση των υπολοίπων. Ο έλεγχος της δημοσιογραφικής ελευθερίας, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι έλεγχος τηρήσεως ενός ελαχίστου πλαισίου ισόρροπης πολυμέρειας.» (Σχετικές με την ανωτέρω είναι και οι αποφάσεις ΣτΕ 3620/2008, 3621/2008, 240/2012, 245/2012).

Στο πλαίσιο μιας υγιούς δημοκρατικής κοινωνίας, ο πολιτικός διάλογος και η έκφραση πολιτικών απόψεων συνιστούν απαρέγκλιτο όρο ενίσχυσης της δημοκρατίας.

Το ΕΔΔΑ ασκεί ιδιαιτέρως αυστηρό έλεγχο και αναγνωρίζει στενό περιθώριο εκτίμησης ως προς την επιβολή περιορισμών στο πεδίο του δημόσιου πολιτικού διαλόγου. Ο βουλευτής απολαμβάνει ευρεία προστασία προκειμένου να επιτελέσει το έργο του και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του εκλογικού σώματος (Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος: «Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2013, σελ. 405 επόμ.).  Ο δημοσιογράφος συμμετέχει ενεργά στην παραγωγική διαδικασία., γνωρίζει ότι ο κοινωνικός ρόλος της ενημέρωσης του κοινού συνιστά θεμελιώδη όρο ανάπτυξης και συντήρησης μιας δημοκρατικής κοινωνίας, γνωρίζει τις δεσμεύσεις και στοχεύσεις του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. ώστε δημοσιότητα χάριν της δημοσιότητας δεν είναι νοητή ούτε νομικά ούτε ηθικά (Θρασύβουλος Κονταξής: «Τα ΜΜΕ και η Προσβολή της Προσωπικότητας», Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2011, σελ. 128).

ΙΙ. Πραγματικό μέρος

Από τα έγγραφα του φακέλου, την παρακολούθηση της επίμαχης ροής προγράμματος και τους ισχυρισμούς της εγκαλουμένης (προβληθέντες προφορικώς και εγγράφως), προκύπτουν τα εξής:

Στη διάρκεια της εκπομπής με τον τίτλο «Εκλογές 2014» που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό «Star Channel» στις 25.5.2014 από ώρα 17.45', αυτή έφερε σήμανση 2ης κατηγορίας και παρουσιάστηκε από τον Νίκο Χατζηνικολάου με τη βοήθεια της Μάρας Ζαχαρέα. Η εκπομπή μεταδίδεται την ημέρα των εκλογών για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είναι επίσης η ημέρα διεξαγωγής του δεύτερου γύρου για την ανάδειξη αιρετών αρχόντων στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές, συνεχίζεται δε και μετά τα μεσάνυχτα. Στη διάρκειά της μεταδίδονται απόψεις καλεσμένων που είναι κυρίως εκπρόσωποι κομμάτων και δημοσιογράφοι, καθώς και αποτελέσματα δημοσκοπήσεων [exit poll] και εκλογών (μετά τις 19.00'). Στην εκπομπή παρευρίσκεται και συμμετέχει κοινό αποτελούμενο από πολίτες.

Στην αρχή της εκπομπής ο παρουσιαστής, σχολιάζοντας ανταπόκριση συνεργάτη του από τα γραφεία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει «δεν θέλω τα κλασικά απόψε: η διεργασία, της διεργασίας κομμένη, άσε να τα λένε αυτά τα άλλα κανάλια...». Στο πάνελ παρευρίσκονται και συζητούν, υπό την καθοδήγηση του παρουσιαστή, διάφοροι εκπρόσωποι κομμάτων και δημοσιογράφοι που συχνά εναλλάσσονται καθώς αποχωρούν καλεσμένοι δίνοντας τη θέση τους σε νέους συνομιλητές.

Ο παρουσιαστής είναι ευγενικός και χαμογελαστός, δίνει το λόγο σε όλους, καλωσορίζει όσους έρχονται, αποχαιρετά όσους φεύγουν, επιβάλλει δε την τάξη όταν θεωρεί ότι παρεκτρέπονται ή ειρωνεύονται διαφορετικές απόψεις. Επίσης προσπαθεί να τους ηρεμήσει όταν τα πνεύματα είναι ανήσυχα, ενώ, όταν δημιουργείται ένταση στο κοινό γιατί δεν συμφωνεί με κάποια άποψη, ζητά να γίνει σεβαστή η θέση του ομιλούντος. Μερικές φορές ζήτησε συγγνώμη όταν διέκοψε κάποιον ομιλητή.

Περί ώρα 01.16' (26.5.2014) ο παρουσιαστής ζητά κάποια σχόλια από τους καλεσμένους του. Απευθύνεται στον Νότη (Επαμεινώνδα) Μαριά που είναι εκπρόσωπος του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Η απάντηση του Ν. Μαριά φαίνεται να τον προβληματίζει γιατί του ζητά να απαντήσει επί της ουσίας και χωρίς περικοκλάδες. Στη συνέχεια της συζήτησης μεταξύ του παρουσιαστή και του Ν. Μαριά σχετικά με τα ποσοστά που πήρε το κόμμα που εκπροσωπεί στις ευρωεκλογές, επικρατεί μια σχετική ένταση, οπότε ο παρουσιαστής ακούγεται να λέγει ότι δεν του αρέσουν τα ψέματα. Ο Ν. Μαριάς λέγει ότι δεν ψεύδεται και να προσέχει ο παρουσιαστής τον τρόπο που μιλάει. Ο παρουσιαστής λέγει πως θα μιλάει όπως θέλει, το ίδιο λέγει κι ο Ν. Μαριάς. Τότε ο παρουσιαστής του λέγει πως δεν θέλει άλλη κουβέντα μαζί του. Ο Ν. Μαριάς σηκώνεται για να φύγει κι ενώ απομακρύνεται, η ένταση συνεχίζεται στη διαφωνία του με τον παρουσιαστή μιλώντας του στον ενικό. Ο παρουσιαστής του ζητά να περάσει έξω (4 φορές). Απαντώντας σε σχόλιο του κοινού, παραδέχεται πως φταίει ο ίδιος που τον κάλεσε πριν τις εκλογές για να τον βοηθήσει να εκλεγεί ευρωβουλευτής. Τέλος ζητά συγγνώμη από τους τηλεθεατές και καλωσορίζει νέους καλεσμένους.

Περαιτέρω, από το συνδυασμό της νομικής βάσης και των πραγματικών περιστατικών συνάγονται τα ακόλουθα:

α) Η πολιτική ενημερωτική εκπομπή «Εκλογές 2014» της 25.5.2014 ασχολήθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών με την παρουσία και συζήτηση εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και δημοσιογράφων. Παρόλο που ο παρουσιαστής διευθύνει με ευγένεια και κοσμιότητα τη συζήτηση που διεξάγεται θέτοντας ερωτήσεις, επιβάλλοντας την απαιτούμενη ηρεμία και τάξη και ζητώντας το σεβασμό των απόψεων, στο διάλογο που έχει με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Νότη Μαριά (που είναι βουλευτής Ηρακλείου) δεν είναι ήρεμος, ζητά να του απαντήσει ο Ν. Μαριάς με συγκεκριμένο τρόπο, τον διακόπτει και καταλήγει να του πει πως ψεύδεται. Ο Ν. Μαριάς διαμαρτύρεται και ο παρουσιαστής του λέγει πως δεν θέλει να συζητήσει άλλο μαζί του και ουσιαστικά τον καλεί να αποχωρήσει από την εκπομπή. Ούτω, στη συγκεκριμένη εκπομπή δεν μεταδόθηκε με σαφήνεια η άποψη ενός πολιτικού προσώπου (εκπροσώπου πολιτικού κόμματος) το οποίο δεν κατάφερε να εκφράσει ελεύθερα την εκτίμηση του και τις θέσεις του κόμματος του (Στο πάνελ της εκπομπής είχαν κληθεί νωρίτερα και άλλοι εκπρόσωποι του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (Καπερνάρος, Κουντουρά) που εξέφρασαν τις απόψεις τους με τον δέοντα τρόπο) με ενδεχόμενο αποτέλεσμα να μην έχει πληροφορηθεί η κοινή γνώμη με πληρότητα, αντικειμενικότητα και ακρίβεια τις θέσεις του. Επίσης ο εν λόγω καλεσμένος δεν έτυχε δίκαιης και ορθής συμπεριφοράς εκ μέρους του παρουσιαστή που τον αποκάλεσε μη ειλικρινή και τον απέπεμψε από την εκπομπή.

β) Στις 2.9.2014 ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς απέστειλε επιστολή στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στην οποία αναγράφεται: «Προσφάτως πληροφορήθηκα ότι έχει κληθεί σε ακρόαση από το Συμβούλιο σας ο τηλεοπτικός σταθμός Star Channel με αφορμή λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ εμού και του παρουσιαστή κ. Νικολάου Χατζηνικολάου στην εκπομπή «Εκλογές 2014» που μεταδόθηκε την 25η Μαΐου 2014 και στην οποία συμμετείχα ως καλεσμένος. Με την παρούσα σας γνωρίζω ότι, κατόπιν αμοιβαίων εξηγήσεων, το μεταξύ μας συμβάν θεωρείται λήξαν, καθώς ουδεμία πρόθεση προσβολής της προσωπικότητας μου υπήρξε εκ μέρους του κ. Χατζηνικολάου στον οποίο έκτοτε έχω παραχωρήσει συνεντεύξεις και έχω φιλοξενηθεί στη ραδιοφωνική του εκπομπή».

Επί τη βάσει των ανωτέρω, στην ως άνω εκπομπή δεν υπήρξε ευπρεπής εκφορά λόγου και συμπεριφοράς προς το συμμετέχον στην εκπομπή πολιτικό πρόσωπο ούτε έμπρακτος σεβασμός στη διατύπωση της διαφορετικής του άποψης.

ΙΙΙ. Υπαγωγή

Ενόψει των ανωτέρω, κρίνεται ότι η εγκαλουμένη εταιρεία τέλεσε -εκ προθέσεως- το διοικητικό αδίκημα της μη ευπρεπούς εκφοράς λόγου και συμπεριφοράς προς συμμετέχον σε εκπομπή πρόσωπο που περιλαμβάνει τον μη έμπρακτο σεβασμό στη διατύπωση της διαφορετικής του άποψης. Επομένως, πρέπει να επιβληθεί στην εγκαλουμένη διοικητική κύρωση και δη εκείνη της συστάσεως. Κατά τη γνώμη, όμως, τριών μελών θα πρέπει να επιβληθεί η διοικητική κύρωση του προστίμου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Δέχεται ότι η εγκαλουμένη εταιρεία παραβίασε -εκ προθέσεως- τις αναφερόμενες στο νομικό μέρος της παρούσας διατάξεις, κατά τα διαλαμβανόμενα στο σκεπτικό. 

Επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία «ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.», ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού «STAR CHANNEL», τη διοικητική κύρωση της συστάσεως όπως αποφεύγει στο μέλλον τη μη ευπρεπή εκφορά λόγου και συμπεριφοράς προς συμμετέχον σε εκπομπή πρόσωπο και τον μη έμπρακτο σεβασμό στη διατύπωση της διαφορετικής του άποψης.

Κρίθηκε και αποφασίστηκε την 13η Φεβρουαρίου 2023 και δημοσιεύτηκε την 20η Μαρτίου 2023.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ.                    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΣ      ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΑΖΙΔΟΥ

Πληροφορίες: www.esr.gr

Παρατηρήσεις: Απόφαση /2023 - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΣΡ - 20η Μαρτίου 2023

Στην ίδια κατηγορία