ΕΣΡ: Απόρριψη Αιτήματος Ρ/Φ Σταθμού POLITICA 89,8 (πρώην TOP FM 89,8) Ν. Ηρακλείου για ανάκληση Απόφασης 9/2022.

Διαβάστε ακολούθως την Απόφαση 115/2023 της Ανεξάρτητης Αρχής:



Η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, συνήλθε σε συνεδρίαση στον συνήθη γι’ αυτό τόπο την 9.5.2023 και ώρα 10:30 προκειμένου να συζητήσει επί της κατωτέρω υποθέσεως. Συγκροτήθηκε από τους: Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρόεδρο, Ευτέρπη Κουτζαμάνη-Δρίλια, αντιπρόεδρο, και (με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας epresence.gov.gr) τα μέλη: Καλλιόπη Διαμαντάκου, Βασίλειο Καραποστόλη, Νικόλαο Κιάο, Ευαγγελία Μήτρου, Γεώργιο Σαρειδάκη και Σωκράτη Τσιχλιά. Απόν το μέλος Γεώργιος Πλειός, ο οποίος είχε κληθεί νομίμως.. Χρέη γραμματέως εκτέλεσε η Αναστασία Μαραζίδου, διοικητική υπάλληλος του ΕΣΡ.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η εξέταση της με αριθμό πρωτοκόλλου 3591/2.6.2022 αίτησης θεραπείας της εταιρείας με την επωνυμία «ATHLETIC MEDIA GROUP SINGLE MEMBER PRIVATE COMPANY», ιδιοκτήτριας του ραδιοφωνικού σταθμού «POLITICA 89,8» (πρώην TOP FM 89,8) Νομού Ηρακλείου, με την οποία ζητεί να ανακληθεί η με αριθμό 9/2022 απόφαση του ΕΣΡ.

Για τον έλεγχο σχηματίστηκε ο φάκελος με αριθμό 135/7.6.2022, ο οποίος ανατέθηκε στην ειδική επιστήμονα - νομικό Ρέα Λαμπροπούλου. Η Ειδική Επιστήμων υπέβαλε στο ΕΣΡ την με αριθμό πρωτοκόλλου 596/ΕΣ/22.6.2022 νομική της εισήγηση επί της αιτήσεως θεραπείας.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, για λογαριασμό της λειτουργούσης το σταθμό ως άνω εταιρείας, παρέστη ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Πέτρος Φραϊδάκης. Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο, ο Δικηγόρος δήλωσε ότι γνωρίζει το περιεχόμενο του φακέλου, έλαβε δε τον λόγο και ανέπτυξε τους ισχυρισμούς του. Ζήτησε στη συνέχεια -και η Ολομέλεια δέχτηκε- να του παρασχεθεί προθεσμία για την κατάθεση εγγράφου υπομνήματος μέχρι και την 12.6.2023, ώρα 14.00, και η συζήτηση κηρύχθηκε περαιωμένη. O σταθμός κατέθεσε στη Γραμματεία το με αριθμό πρωτοκόλλου 3178/12.6.2023 υπόμνημα.

Την 20.6.2023 και ώρα 11.00 η Ολομέλεια συνήλθε σε διάσκεψη επί της υποθέσεως, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου. Συγκροτήθηκε από τους: Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρόεδρο, Ευτέρπη Κουτζαμάνη-Δρίλια, αντιπρόεδρο, και (με τηλεδιάσκεψη μέσω «epresence.gov.gr») τα μέλη: Καλλιόπη Διαμαντάκου, Βασίλειο Καραποστόλη, Νικόλαο Κιάο, Ευαγγελία Μήτρου, Γεώργιο Σαρειδάκη και Σωκράτη Τσιχλιά. Απόν το μέλος Γεώργιος Πλειός, ο οποίος είχε κληθεί νομίμως. Χρέη γραμματέως εκτέλεσε η Αναστασία Μαραζίδου, διοικητική υπάλληλος του ΕΣΡ. Παρέστη επίσης και η ανωτέρω εισηγήτρια, η οποία ανέπτυξε το ζήτημα προφορικώς και αποχώρησε. Η Ολομέλεια, αφού μελέτησε το σύνολο των στοιχείων του φακέλου:

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Ι. Νομικό Μέρος

1.    Κατά το άρθρο 20 του Συντάγματος: «1) Καθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ’ αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή συμφέροντά του, όπως νόμος ορίζει. 2) Το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερομένου ισχύει και για κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων του».

2.    Κατά το άρθρο 10 παρ. 1 του Συντάγματος: «Καθένας ή πολλοί μαζί έχουν το δικαίωμα, τηρώντας τους νόμους του Κράτους, να αναφέρονται εγγράφως στις αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ενεργούν σύντομα κατά τις κείμενες διατάξεις και να απαντούν αιτιολογημένα σε εκείνον που υπέβαλε την αναφορά, σύμφωνα με το νόμο».

3.    Κατά το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος: «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως νόμος ορίζει. Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους ... έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και προϊόντων του λόγου κα της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας . ».

4.    Κατά το άρθρο 5 παρ. 8 του Ν. 2863/2000: «Οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ... αποτελούν εκτελεστές διοικητικές πράξεις ... Κατά των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μπορεί να ασκηθούν αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και οι προβλεπόμενες στο Σύνταγμα και τη 3 νομοθεσία διοικητικές προσφυγές ... ».

5.    Τέλος, κατά το άρθρο 24 παρ. 1 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Ν.2690/1999): «Αν από τις σχετικές διατάξεις δεν προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης της, κατά το επόμενο άρθρο, ειδικής διοικητικής ή ενδικοφανούς προσφυγής, ο ενδιαφερόμενος, για την αποκατάσταση υλικής ή ηθικής βλάβης των εννόμων συμφερόντων του, που προκαλείται από ατομική διοικητική πράξη μπορεί, για οποιονδήποτε λόγο, με αίτησή του, να ζητήσει, είτε από τη διοικητική αρχή η οποία εξέδωσε την πράξη, την ανάκληση ή την τροποποίησή της (αίτηση θεραπείας), είτε, από την αρχή η οποία προΐσταται εκείνης που εξέδωσε την πράξη, την ακύρωσή της (ιεραρχική προσφυγή)».

Από τον συνδυασμό και τη λογική ερμηνεία των ρυθμίσεων αυτών συνάγονται τα ακόλουθα:

Α) Ότι το πρόσωπο, για το οποίο εκδόθηκε βλαπτική των συμφερόντων του απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και το οποίο (εκλήθη και) έλαβε κανονικά μέρος στη σχετική διαδικασία και ανέπτυξε τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς (ή-πάντως-του δόθηκε η δυνατότητα να εκθέσει τις επί της υποθέσεως απόψεις του αλλά δεν το έπραξε), δύναται μεν να υποβάλει αναφορά, κατά το άρθρο 10 του Συντάγματος (την οποία το ΕΣΡ υποχρεούται να παραλάβει) δεν δικαιούται όμως να ζητήσει την ουσιαστική επανάκριση του ίδιου ζητήματος και την ανάκληση ή τροποποίηση της εις βάρος του αποφάσεως, παρά μόνον:

α) Εάν επικαλείται νομικό ή ουσιαστικό σφάλμα αυτής που θεμελιώνεται σε (νομικώς ουσιώδη) νέα δεδομένα, ήτοι δεδομένα που διαμορφώθηκαν ή κατέστησαν γνωστά στο βλαπτόμενο πρόσωπο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην οποία στηρίχθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση (διοικητική πράξη) και τα οποία ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν να προσκομισθούν και να ληφθούν υπόψιν από το κρίναν όργανο της υποθέσεως.

β) Εάν το επικαλούμενο (βλαπτικό για τον αιτούντα) σφάλμα προκύπτει από την ίδια την διοικητική πράξη.

Β) Ότι η τυχόν αίτηση που υποβάλλεται, εκ μέρους του βλαπτομένου, από την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, για ανάκληση ή μεταρρύθμιση αυτής χωρίς την επίκληση νέων δεδομένων ή σφάλματος που προκύπτει από την ίδια την απόφαση, κατά τα προεκτεθέντα, δεν είναι παραδεκτή και γι’ αυτό πρέπει να τυγχάνει αρνητικής «απαντήσεως», κατά την έννοια του άρθρου 10 του Συντάγματος, η σχετική δε «απάντηση», ανεξάρτητα από την τυπική της μορφή, δεν είναι εκτελεστή διοικητική πράξη (πρβλ. ΣτΕ 2855/2013, 4393/2013, 4519/2014, 4596/2015, 671/2016).

ΙΙ. Πραγματικό Μέρος

Το Ε.Σ.Ρ. επέβαλε στην αιτούσα εταιρεία τη διοικητική κύρωση του προστίμου των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ για παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας και δη της διάταξης περί τήρησης της φυσιογνωμίας του σταθμού, με την με αριθμό 9/2022 απόφαση του, της οποίας το «πραγματικό μέρος» και η υπαγωγή έχουν ως εξής:

«Σύμφωνα με την καταγραφείσα και διαλαμβανόμενη στον φάκελο 24ωρη ροή προγράμματος της 15.6.2016 (00.00'-24.00') που μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Top FM 89,8» ν. Ηρακλείου:
Από 00.00' έως 06.00' μεταδίδεται μουσικό πρόγραμμα του οποίου η ροή διακόπτεται ανά διαστήματα λόγω της ανακοίνωσης του ηχητικού σήματος (λογοτύπου) του σταθμού.
Από 06.01' έως 07.03' μεταδίδεται ομιλία θεολογικού περιεχομένου. Στις 06.31' μεταδίδονται διαφημίσεις 1'. Ακολουθεί το ηχητικό σήμα (λογότυπο) του σταθμού και διαφημίσεις 1' .
Από 07.04' έως 09.03' μεταδίδεται μουσικό πρόγραμμα του οποίου η ροή διακόπτεται ανά διαστήματα λόγω της ανακοίνωσης του ηχητικού σήματος (λογοτύπου) του σταθμού, διαφημίσεων, τρέιλερ και κοινωνικού μηνύματος.
Στις 09.03' μεταδίδεται δελτίο ειδήσεων διάρκειας δυόμιση λεπτών: μεταδίδονται εσωτερικές και διεθνείς ειδήσεις, αθλητική ενημέρωση και δελτίο καιρού. Δεν προβάλλονται ειδήσεις τοπικού ενδιαφέροντος. Ακολουθούν διαφημίσεις 3'.
Στις 09.08' ανακοινώνεται ζωντανή σύνδεση με το ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM 99,5» ν. Αττικής (δικτύωση). Μεταδίδεται η εκπομπή «Σεμνά και ταπεινά» του αναμεταδιδόμενου σταθμού Βήμα FM. Η εν λόγω εκπομπή φέρει χαρακτήρα ενημερωτικό με πολιτικό σχολιασμό της επικαιρότητας.
Στις 09.30' ο παρουσιαστής της εκπομπής «Σεμνά και ταπεινά» ανακοινώνει τον χορηγό της εκπομπής «Μαζί μας είναι η Wind όπως κάθε μέρα. Η Wind με τα νέα συμβόλαια W Plus η οποία σας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνείτε με ακόμα περισσότερα megabyte έτσι ώστε να μη σκέφτεστε τα τραγούδι που θα θέλετε να κατεβάσετε στο κινητό σας για να ακούσετε στην παραλία».
Στις 09.31' μεταδίδονται διαφημίσεις και τρέιλερ από το ρ/σ Top FM 89,8.
Στις 09.36' συνεχίζεται η δικτύωση με το ρ/σ Βήμα FM και την εκπομπή «Σεμνά και ταπεινά». Στις 10.00' τελειώνει η εκπομπή και ο παρουσιαστής ανακοινώνει τον χορηγό της εκπομπής «κυρίες και κύριοι φεύγουμε. Μαζί μας φεύγει και η Wind με τα συμβόλαια W Plus που σας δίνουν περισσότερα megabyte για να επικοινωνείτε τώρα που είστε ακόμα περισσότερες ώρες έξω λόγω καλοκαιριού, παραλίες, καφέδες, βόλτες, να μπορείτε να περιηγείστε στο διαδίκτυο χωρίς να σκέφτεστε την ογκοχρέωση. Κι όλα αυτά με τις δυνατότητες του νέου 4G δικτύου της Wind. Συμβόλαια W Plus από τη Wind».
Ακολουθούν διαφημίσεις, κοινωνικό μήνυμα και μουσική από το ρ/σ Top FM 89,8. Στις 10.09' ανακοινώνεται ζωντανή σύνδεση με το ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM 99,5» ν. Αττικής (δικτύωση). Μεταδίδεται η εκπομπή «Ταπί και ψύχραιμοι» του αναμεταδιδόμενου σταθμού Βήμα FM. Η εν λόγω εκπομπή φέρει χαρακτήρα ενημερωτικό με πολιτικό σχολιασμό της επικαιρότητας.
Ακολουθούν διαφημίσεις, τρέηλερ και μουσική από το ρ/σ Top FM 89,8.
Στις 10.37' συνεχίζεται η δικτύωση με το ρ/σ Βήμα FM και την εκπομπή «Ταπί και ψύχραιμοι». Στις 10.57', στα πλαίσια της δικτύωσης, μεταδίδεται η εκπομπή «Για καλύτερα ελληνικά».
Στις 11.01' μεταδίδεται το ηχητικό σήμα (λογότυπο) του ρ/σ Top FM 89,8. Ακολουθεί δελτίο ειδήσεων διάρκειας 2': μεταδίδονται εσωτερικές και διεθνείς ειδήσεις, αθλητική ενημέρωση και δελτίο καιρού. Δεν προβάλλονται ειδήσεις τοπικού ενδιαφέροντος. Ακολουθούν διαφημίσεις 5'.
Στις 11.08' ανακοινώνεται ζωντανή σύνδεση με το ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM 99,5» ν. Αττικής(δικτύωση). Μεταδίδεται η συνέχεια της εκπομπής «Ταπί και ψύχραιμοι» του αναμεταδιδόμενου σταθμού Βήμα FM.
Στις 11.31' μεταδίδονται διαφημίσεις και μουσική από το ρ/σ Top FM 89,8.
Στις 11.37' συνεχίζεται η δικτύωση με το ρ/σ Βήμα FM και την εκπομπή «Ταπί και ψύχραιμοι». Στις 11.55', στα πλαίσια της δικτύωσης, μεταδίδεται η εκπομπή «Μια σταγόνα ιστορία».
Στις 12.01' μεταδίδεται το ηχητικό σήμα(λογότυπο), διαφημίσεις και τρέηλερ από το ρ/σ Top FM 89,8.
Από 12.05' έως 13.04'μεταδίδεται μουσικό πρόγραμμα του οποίου η ροή διακόπτεται ανά διαστήματα λόγω της ανακοίνωσης του ηχητικού σήματος (λογοτύπου) του σταθμού, διαφημίσεων και τρέιλερ.
Στις 13.04' μεταδίδεται δελτίο ειδήσεων διάρκειας 3': μεταδίδονται εσωτερικές και διεθνείς ειδήσεις, αθλητική ενημέρωση και δελτίο καιρού. Δεν προβάλλονται ειδήσεις τοπικού ενδιαφέροντος. Ακολουθούν διαφημίσεις και κοινωνικό μήνυμα.
Από 13.12' έως 14.05' μεταδίδεται μουσικό πρόγραμμα του οποίου η ροή διακόπτεται ανά διαστήματα λόγω της ανακοίνωσης του ηχητικού σήματος (λογοτύπου) του σταθμού, διαφημίσεων και τρέιλερ.
Στις 14.05' ανακοινώνεται ζωντανή σύνδεση με το ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM 99,5» ν. Αττικής(δικτύωση). Μεταδίδεται η εκπομπή «Το magazinο του Βήμα FM» του αναμεταδιδόμενου σταθμού Βήμα FM. Η εν λόγω εκπομπή φέρει χαρακτήρα ενημερωτικό με πολιτικό σχολιασμό της επικαιρότητας.
Στις 14.30' μεταδίδεται το ηχητικό σήμα (λογότυπο), διαφημίσεις και τρέιλερ από το ρ/σ Top FM 89,8.
Στις 14.32' συνεχίζεται η δικτύωση με το ρ/σ Βήμα FM και την εκπομπή «Το magazinο του Βήμα FM». Στις 14.55', στα πλαίσια της δικτύωσης, μεταδίδεται η εκπομπή «5 λεπτά στο δρόμο».
Στις 15.00' μεταδίδεται το ηχητικό σήμα(λογότυπο) και διαφημίσεις από το ρ/σ Top FM 89,8.
Από 15.03' έως 16.00' μεταδίδεται μουσικό πρόγραμμα του οποίου η ροή διακόπτεται ανά διαστήματα λόγω της ανακοίνωσης του ηχητικού σήματος (λογοτύπου) του σταθμού και διαφημίσεων.
Στις 16.00' μεταδίδεται δελτίο ειδήσεων διάρκειας 3': μεταδίδονται εσωτερικές και διεθνείς ειδήσεις, αθλητική ενημέρωση και δελτίο καιρού. Δεν προβάλλονται ειδήσεις τοπικού ενδιαφέροντος. Ακολουθούν διαφημίσεις 3' και κοινωνικό μήνυμα.
Από 16.07' έως 17.01' μεταδίδεται μουσικό πρόγραμμα του οποίου η ροή διακόπτεται ανά διαστήματα λόγω της ανακοίνωσης του ηχητικού    σήματος (λογοτύπου) του σταθμού και διαφημίσεων.
Στις 17.01' μεταδίδεται δελτίο ειδήσεων διάρκειας 3': μεταδίδονται εσωτερικές και διεθνείς ειδήσεις, αθλητική ενημέρωση και δελτίο καιρού. Δεν προβάλλονται ειδήσεις τοπικού ενδιαφέροντος. Ακολουθούν διαφημίσεις 3' και κοινωνικό μήνυμα. Το συγκεκριμένο δελτίο ειδήσεων φέρει το ίδιο περιεχόμενο με το δελτίο ειδήσεων που μεταδόθηκε στις 13.04'.
Από 17.08' έως 18.00' μεταδίδεται μουσικό πρόγραμμα του    οποίου η ροή διακόπτεται ανά διαστήματα    λόγω της ανακοίνωσης του ηχητικού σήματος (λογοτύπου) του σταθμού και διαφημίσεων 2'. Στις 18.00' μεταδίδονται διαφημίσεις 3' και τρέιλερ.
Στις 18.05' μεταδίδεται η εκπομπή «Κρητικό ξεφάντωμα» που αποτελεί μουσικό πρόγραμμα με κρητικά τραγούδια. Η ροή της εκπομπής διακόπτεται ανά διαστήματα λόγω του ηχητικού σήματος (λογοτύπου) του σταθμού.
Στις 19.07' μεταδίδεται δελτίο ειδήσεων διάρκειας 3': μεταδίδονται εσωτερικές και διεθνείς ειδήσεις, αθλητική ενημέρωση και δελτίο καιρού. Δεν προβάλλονται ειδήσεις τοπικού ενδιαφέροντος. Ακολουθούν διαφημίσεις 3' και κοινωνικό μήνυμα.
Στις 19.14' συνεχίζεται η εκπομπή «Κρητικό ξεφάντωμα». Στις 19.30' μεταδίδονται διαφημίσεις 2'.
Στις 20.02' ανακοινώνεται ζωντανή σύνδεση με το ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM 99,5» ν. Αττικής (δικτύωση). Μεταδίδεται η εκπομπή «Πανόραμα των 20.00'» του αναμεταδιδόμενου σταθμού Βήμα FM. Η εν λόγω εκπομπή φέρει χαρακτήρα ενημερωτικό με πολιτικό σχολιασμό της επικαιρότητας.
Στις 20.32' μεταδίδεται το ηχητικό σήμα(λογότυπο) και διαφημίσεις από το ρ/σ Top FM 89,8.
Στις 20.33' συνεχίζεται η δικτύωση με το ρ/σ Βήμα FM και την εκπομπή «Πανόραμα των 20.00'». Στις 20.55', στα πλαίσια της δικτύωσης, μεταδίδεται η εκπομπή «Μια σταγόνα ιστορία».
Στις 21.00' μεταδίδεται το ηχητικό σήμα(λογότυπο), διαφημίσεις και κοινωνικό μήνυμα από το ρ/σ Top FM 89,8.
Από 21.02' έως 23.04' μεταδίδεται μουσικό πρόγραμμα του οποίου η ροή διακόπτεται ανά διαστήματα λόγω της ανακοίνωσης του ηχητικού σήματος (λογοτύπου) του σταθμού και διαφημίσεων.
Στις 23.04' μεταδίδεται δελτίο ειδήσεων διάρκειας ενάμιση λεπτού: μεταδίδονται εσωτερικές ειδήσεις και αθλητική ενημέρωση. Δεν προβάλλονται ειδήσεις τοπικού ενδιαφέροντος. Ακολουθούν διαφημίσεις(Ι') και κοινωνικό μήνυμα.
Από 23.08' έως 24.00' μεταδίδεται μουσικό πρόγραμμα του οποίου η ροή διακόπτεται ανά διαστήματα λόγω της ανακοίνωσης του ηχητικού σήματος (λογοτύπου) του σταθμού και διαφημίσεων.
Περαιτέρω, από την παρακολούθηση και καταγραφή των πραγματικών περιστατικών και τα στοιχεία του φακέλου προκύπτουν τα ακόλουθα: α)     
β) Μη τήρηση φυσιογνωμίας σταθμού(ενημερωτικός)-δελτία ειδήσεων β1) Ο ραδιοφωνικός σταθμός Top FM 89,8 νομού Κρήτης ο οποίος φέρει ενημερωτικό χαρακτήρα (σύμφωνα με δήλωση του με αρ. πρωτ. 15123/22.10.2007), κατά την ημερομηνία 15.6.2016, μετέδωσε μουσικό πρόγραμμα και μια ομιλία θεολογικού περιεχομένου. Το ενημερωτικό πρόγραμμα που μετέδωσε οφειλόταν στη δικτύωση με το ρ/σ Βήμα FM 99,5 νομού Αττικής. Έτσι, λόγω της δικτύωσης, από το ρ/σ Top FM μεταδόθηκαν οι εκπομπές «Σεμνά και ταπεινά», «Ταπί και ψύχραιμοι», «Μια σταγόνα ιστορία», «Το magazino του Βήμα FM», «5 λεπτά στο δρόμο», «Για καλύτερα ελληνικά», «Πανόραμα των 20.00'». Εξαιρουμένης της εκπομπής «5 λεπτά στο δρόμο», οι υπόλοιπες έφεραν χαρακτήρα ενημερωτικό.
β2) Ο ραδιοφωνικός σταθμός Top FM 89,8, κατά την ημερομηνία 15.6.2016, μετέδωσε 7 δελτία ειδήσεων συνολικής διάρκειας 18' καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Σε αυτά τα δελτία ειδήσεων δεν μεταδόθηκαν ειδήσεις τοπικού ενδιαφέροντος. Επίσης διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν όλα πρωτότυπα. Ο σταθμός έπρεπε να μεταδώσει τακτά πρωτότυπα δελτία ειδήσεων συνολικής ημερήσιας διάρκειας μιας τουλάχιστον ώρας εκ της οποίας ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%) να αφορά σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.
γ) ......    

III. Υπαγωγή

Ενόψει όλων των ανωτέρω, κρίνεται ότι δεν στοιχειοθετείται αδίκημα εις βάρος του σταθμού για (α) αναμετάδοση προγράμματος μέσω δικτύωσης και (β) χορηγία σε ενημερωτική εκπομπή πολιτικής επικαιρότητας (του αναμεταδιδόμενου σταθμού). Όμως τελέσθηκε, και δη εκ προθέσεως, το (διοικητικό) αδίκημα της μη τήρησης της φυσιογνωμίας του σταθμού. Κατά συνέπεια, πρέπει να επιβληθεί στην εγκαλούμενη εταιρεία διοικητική κύρωση και δη πρόστιμο.

Περαιτέρω, με βάση τη βαρύτητα της παραβάσεως, κρίνεται ότι το επιβλητέο πρόστιμο είναι εκείνο των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ ».

Επιπροσθέτως των ανωτέρω, λεκτέα και τα εξής:

- Στην αίτηση θεραπείας με αρ. πρωτ. 3591/2.6.2022 που υπέβαλε ο σταθμός «POLITICA 89,8» (πρώην «Top FM 89,8») ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης υποστηρίζει πως ο ιδιοκτήτης του σταθμού Top FM 89,8 μεταβίβασε τον ραδιοφωνικό σταθμό στην εταιρεία με το διακριτικό τίτλο «Athletic Media Group» με τη συμβολαιογραφική πράξη 480/13.3.2019. Ως εκ τούτου, η αγοράστρια εταιρεία θεωρεί πως, αν ήθελε υποτεθεί ότι ευθύνεται αυτή για την καταβολή του προστίμου, τότε-σύμφωνα με το άρθρο 479 Α.Κ.-το πρόστιμο θα έπρεπε να επιβληθεί και στον δικαιοπάροχο της καθώς η ροή προγράμματος της 15.6.2016 (για την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο) αφορούσε χρόνο κατά τον οποίο η αγοράστρια εταιρεία δεν είχε αποκτήσει την κυριότητα του σταθμού.
Ο ισχυρισμός αυτός δεν ευσταθεί καθώς η ταυτότητα της λειτουργούσης τον σταθμό εταιρείας παραμένει η ίδια και μετά την μεταβίβαση αυτής, είναι δε νομικώς αδιάφορη ως προς την ευθύνη της για παραβάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας η όποια επελθούσα αλλαγή στα πρόσωπα της διοίκησής της.
Προκύπτει εξάλλου σαφώς από τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία (Ν. 2328/1995 άρ. 6 παρ. 11 και Ν. 4779/2021 άρ. 40) ότι κάθε μεταβίβαση μεριδίων (ή μετοχών) εταιρείας που λειτουργεί μέσο μαζικής ενημέρωσης είναι καθολική, υπό την έννοια ότι μεταβιβάζεται και το σύνολο των υποχρεώσεων που βάραιναν την εταιρεία υπό την προηγούμενη σύνθεσή της συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν σε οικονομικά βάρη για ραδιοτηλεοπτικές παραβάσεις που συντελέστηκαν πριν την μεταβίβαση των μεριδίων (ή μετοχών) στους νέους ιδιοκτήτες τους (Σύμφωνα με τη συμβολαιογραφική πράξη 480/13.3.2019 την οποία προσκόμισε ο σταθμός στο ΕΣΡ «η αγοράστρια εταιρεία διαλαμβάνει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη με αριθμό 32/17.2.2004 βεβαίωση νομίμου λειτουργίας... και γίνεται ολική μεταβίβαση της ως άνω περιγραφόμενης ραδιοφωνικής επιχείρησης...»(σελ. 4). Επίσης στην ως άνω συμβολαιογραφική πράξη αναγράφεται «.η παρούσα μεταβίβαση επιχείρησης. συνιστά εκ του νόμου σωρευτική αναδοχή χρέους και ως εκ τούτου η αγοράστρια εταιρεία ευθύνεται για χρέη της επιχείρησης μέχρι του ποσού της αξίας των περιουσιακών αυτής στοιχείων, ο δε πωλητής εξακολουθεί να ευθύνεται απεριόριστα»(σελ. 6)).
Τυχόν συμφωνία για περιορισμό των υποχρεώσεων της εταιρείας υπό τη νέα της σύνθεση μόνο σε εκείνες που ανέκυψαν μετά τη μεταβίβαση των μεριδίων της (ή μετοχών της) στους νέους ιδιοκτήτες τους αφορά τις συμβατικές σχέσεις των συμβαλλομένων μερών και ουδόλως επιδρά επί της ευθύνης της ίδιας της λειτουργούσης τον σταθμό εταιρείας κατά τις προβλέψεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας.

-    Στην αίτηση θεραπείας του, ο ραδιοφωνικός σταθμός υποστηρίζει πως παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα από την κρίση της συγκεκριμένης υπόθεσης από το Ε.Σ.Ρ. που έλαβε χώρα την 6.9.2017 έως την έκδοση της απόφασης που έλαβε χώρα την 17.1.2022, η καθυστέρηση δε αυτή έβλαψε οικονομικά το σταθμό και την αρχή της χρηστής διοίκησης.
Τούτο, όμως, δεν είναι βάσιμο, καθώς η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης δεν έχει εφαρμογή προκειμένου περί επιβολής διοικητικής κύρωσης για παράβαση νόμου (ΣτΕ 3915/2011, 3918/2011, 3920/2006, 332/2017 σκέψη 6) και δεν δημιούργησε το Ε.Σ.Ρ. με θετική ενέργεια του στον διοικούμενο τη σταθερή και εύλογη πεποίθηση ότι ορισμένη συμπεριφορά του είναι νόμιμη (ΣτΕ 37/2019, 2674/2013).

-    Στην αίτηση θεραπείας του, ο ραδιοφωνικός σταθμός υποστηρίζει πως στη διάρκεια του υπό έλεγχο προγράμματος της 15.6.2016, ο σταθμός παρείχε ενημέρωση στους ακροατές του μέσω των εκπομπών του αναμεταδιδόμενου σταθμού Βήμα FM 99,5 με τον οποίο είχε συνάψει σύμβαση δικτύωσης.

Όμως, η νομοθεσία επιβάλλει στους ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ένα minimum ενημερωτικού προγράμματος, καθώς η δικτύωση λειτουργεί επικουρικά ως προς το μεταδιδόμενο πρόγραμμα του σταθμού και δεν είναι επιτρεπτό να αποτελεί τη μοναδική πηγή ενημερωτικού προγράμματος. Κατά συνέπεια, κάθε ενημερωτικός ραδιοφωνικός σταθμός έχει υποχρέωση να μεταδίδει ενημερωτικό πρόγραμμα δικής του παραγωγής (και να φέρει την συντακτική ευθύνη του μεταδιδόμενου από αυτόν προγράμματος, δηλαδή να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο όσον αφορά στην επιλογή των προγραμμάτων και την οργάνωση τους σε χρονολογικό προγραμματισμό).

- Ο σταθμός προσκόμισε στο ΕΣΡ ένα μέσο αποθήκευσης (usb flash disk) στο οποίο, όπως ισχυρίζεται, καταγράφεται ροή προγράμματος των ημερομηνιών 27.6.2019, 28.1.2020, 13.4.2022 και 24.3.2023 για να υποστηρίξει πως από την ημερομηνία εξαγοράς του, ο χαρακτήρας του είναι ενημερωτικός.
Το συγκεκριμένο υλικό καταγραφής δεν αποδεικνύει πως κατά την ελεγχόμενη ημερομηνία της 15.6.2016 ο σταθμός είχε ενημερωτικό πρόγραμμα.

III. Υπαγωγή

Με την υπό κρίση αίτηση θεραπείας η αιτούσα δεν προσκομίζει κανένα «νέο» ουσιώδες δεδομένο υπό την προεκτεθείσα έννοια στο οποίο να μπορεί να θεμελιωθεί το υποβαλλόμενο αίτημα. Δεν υπάρχει εξάλλου στην προσβαλλομένη κανένα νομικό σφάλμα που να μπορεί να οδηγήσει στην ανάκληση αυτής. Ως εκ τούτου, η αίτηση θεραπείας είναι απορριπτέα ως απαράδεκτη.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Απορρίπτει την με αριθμό πρωτοκόλλου 3591/2.6.2022 αίτηση της εταιρείας με την επωνυμία «ATHLETIC MEDIA GROUP SINGLE MEMBER PRIVATE COMPANY», ιδιοκτήτριας του ραδιοφωνικού σταθμού «POLITICA 89,8» (πρώην TOP FM 89,8) Νομού Ηρακλείου, για την ανάκληση της με αριθμό 9/2022 απόφασης του ΕΣΡ.

Κρίθηκε και αποφασίστηκε την 20η Ιουνίου 2023 και δημοσιεύτηκε την 2α Αυγούστου 2023.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ.    H ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΣ    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΑΖΙΔΟΥ

Πληροφορίες: www.esr.gr

Παρατηρήσεις: Απόφαση 115/2023 - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΣΡ - 2α Αυγούστου 2023

Στην ίδια κατηγορία