το radiotvlink.gr χρησιμοποιεί coockies

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 12:12

Ο Broadcast Μηχανικός Bill Karambelas στηρίζεται στην TASCAM.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο Bill Karambelas (Βασίλης Καράμπελας) broadcast μηχανικός από το 1983 εργάστηκε σχεδόν δύο δεκαετίες ως παραγωγός και επικεφαλής μηχανικός για τον θρύλο του Ραδιοφώνου Paul Harvey και τις περίφημες εκπομπές του The Rest of the Story. Σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία ο Karambelas βασίστηκε σε προϊόντα της TASCAM.

TASCAM Bill Karambelas 2

"Η TASCAM αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα αξιόπιστο όνομα στην αγορά του Ραδιοφώνου," θυμάται ο ίδιος. "Όταν άρχισα στο ραδιόφωνο, είχαμε παντού κασετόφωνα TASCAM 122 mkII. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μου με τον Paul Harvey είχα τρία κασετόφωνα TASCAM 122 mkII στο ικρίωμα (rack) μου, γιατί κάθε διαφημιστικό που διάβαζε έπρεπε να εγγραφεί και να σταλεί στους πελάτες. Δεν ήταν όπως τα προγραμμένα διαφημιστικά σποτ που έχουμε τώρα. Κάθε διαφημιστικό μεταδίδονταν ζωντανά καθώς το διάβαζε, οπότε έπρεπε να δημιουργηθεί ένα αντίγραφο για τους διαφημιστές."

Σήμερα, ο Karambelas ηχογραφεί για διάφορους πελάτες και one-off projects, κυρίως ζωντανές performances, από μεγάλα αθλητικά γεγονότα έως μουσικές εκδηλώσεις. Συνεχίζει να στηρίζεται στους εγγραφείς της TASCAM και συγκεκριμένα στον DA-6400, τον 64-καναλιών ψηφιακό multitrack εγγραφέα και στον DA-100 mkII, τον 2-track, linear PCM εγγραφέα χειρός.

Προσφάτως χρησιμοποίησε τον εγγραφέα DA-6400 για την ηχογράφηση συναυλίας στο φημισμένο Vic Theater του Σικάγο, της δημοφιλούς heavy metal μπάντας Disturbed, για την προώθηση του νέου album τους με τίτλο Evolution, που μεταδόθηκε από το δίκτυο SiriusXM. "Το SiriusXM είχε ένα πολυκάμερο setup, για το γύρισμα του video, ενώ προέβη στην εγγραφή του show για ένα live playback μία εβδομάδα ύστερα από τη συναυλία," αναφέρει ο Karambelas. "Σε περιπτώσεις όπως αυτή, όταν δεν πρόκειται για ένα ζωντανό show που μεταδίδεται στον αέρα, η μπάντα επιθυμεί τον έλεγχο της τελικής μίξης. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μίξη από το front-of-house της συναυλίας ως live broadcast μίξη και ως εκ τούτου συχνά πρέπει να έχεις ξεχωριστό μηχανικό ήχου για τη broadcast μίξη. Για τη συναυλία Disturbed, ένας μηχανικός ελάμβανε πλήρη MADI feed από την έξοδο του μίκτη και προέβη στη multitrack εγγραφή σε έναν υπολογιστή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μίξης με την έγκριση της μπάντας. Το δίκτυο Sirius μου ζήτησε να προβώ στην multitrack backup εγγραφή, σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά με την ηχογράφηση στον υπολογιστή και να υλοποιήσω αμέσως μία στερεοφωνική μίξη ώστε να αρχίσουν να μοντάρουν αμέσως το video. Το δίκτυο είχε ήδη μοντάρει σύμφωνα με τη stereo μίξη μου και όταν η εγκεκριμένη μίξη ήταν διαθέσιμη το μόνο που είχε να κάνει ήταν απλά να συγχρονίσει την εγκεκριμένη μίξη με τo video."

Για να διασφαλίσει o Karambelas την αξιόπιστη υλοποίηση multitrack backup για την περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, ηχογράφησε ένα 16-track αναλογικό stem mix στον εγγραφέα του TASCAM DA-6400. "Χρειαζόμουν έναν εγγραφέα που θα ήταν απολύτως σταθερός," αναφέρει ο ίδιος. "Δεν θα ήθελα να έχω κάποιο computer lockup. Ο DA-6400 είναι ένας dedicated εγγραφέας που δεν θα σταματήσει να ηχογραφεί ποτέ, ότι και αν γίνει. Φυσικά, κρίσιμης σημασίας ήταν το πώς θα συμπτύσσαμε 64 tracks σε16 stems που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αποδεκτό backup, ενώ ταυτοχρόνως έπρεπε να δημιουργήσω και την two-track μίξη. Επίσης, έπρεπε να έχω μικρό αποτύπωμα και να βρίσκομαι εκτός του δρόμου όλων των άλλων ανθρώπων, απλά εκτός και αριστερά της σκηνής, μεταξύ των κιθάρων και του backline."

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, ο Karambelas δρομολόγησε 16-καναλιών αναλογικά stems σε έναν προσαρμογέα εισόδου (Input Adapter) BO-16DX/IN XLR to D-sub της TASCAM. Σύνδεσε τις εξόδους D-sub του adapter σε έναν μετατροπέα (converter) 16-καναλιών analog-to-Dante ML-16D της TASCAM, ο οποίος συνδέονταν με μία κάρτα Dante που βρίσκονταν εντός του εγγραφέα DA-6400. Με όλα αυτά ήταν έτοιμος να ηχογραφήσει το multitrack emergency backup του.

Η two-track μίξη παρουσίασε άλλες προκλήσεις. "Για την two-track μίξη έθεσε τον DA-6400 στην Input Monitor mode και χρησιμοποίησε τις αναλογικές εξόδους Loop από τον Dante converter ML-16D για να στείλει τα 16 stems σε έναν μικρό μίκτη," αναφέρει ο ίδιος. "Χρησιμοποίησα τον μίκτη για την άμεση δημιουργία της two-track μίξης."Ο Karambelas δρομολόγησε τις stereo εξόδους του μίκτη στο TASCAM US-20x20 USB 3.0 audio interface και ηχογράφησε τη stereo μίξη του σε ένα laptop με λειτουργικό σύστημα Windows. "Όπως ισχύει και για τον υπόλοιπο εξοπλισμό της TASCAM, αγαπώ την αξιοπιστία του US-20x20," προσθέτει ο ίδιος. "Με κάποια interfaces είχα lockups σε κάποιες απλές two-track ηχογραφήσεις δίχως κάποιον προφανή λόγο. Με το US-20x20 δεν αντιμετωπίζω προβλήματα σταθερότητας."

Η άμεση δημιουργία μίας two-track μίξης δεν είναι εύκολη όταν εργάζεσαι με stems που περιλαμβάνουν background φωνητικά και εφφέ με τα οποία δεν είσαι εξοικειωμένος εκ των προτέρων. "Έκανα το καλύτερο που μπορούσα," θυμάται ο Karambelas, "και στράφηκα αμέσως στην αρχική two-track μίξη, αλλά ήμουν ευχαριστημένος που είχα και την 16-track ηχογράφηση με τον εγγραφέα DA-6400. Πήγα αμέσως σπίτι μου και δημιούργησα την two-track μίξη με την οποία αισθανόμουν περισσότερο σίγουρος και μέσα σε 24 ώρες την έστειλα στο δίκτυο SiriusXM για να την αξιοποιήσει για το μοντάζ του video πριν από την πρώτη προσπάθεια μου."

Ακόμη, ο Karambelas έφερε τον εγγραφέα του TASCAM DR-100 mkII στο show Disturbed προκειμένου να ηχογραφήσει τον Grant Random, παρουσιαστή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Octane του δικτύου SiriusXM και τη συνέντευξη του τραγουδιστή της μπάντας. "Χρησιμοποιώ τον εγγραφέα DR-100 mkII εδώ και λίγο καιρό," παραδέχεται ο ίδιος. "Υλοποιώ on location στερεοφωνικές ηχογραφήσεις για αγώνες ποδοσφαίρου που μεταδίδει το Ραδιοφωνικό Δίκτυο Notre Dame, παρά το ότι οι αγώνες μεταδίδονται μονοφωνικά. Ξεκίνησα τις μεταδόσεις αθλητικών το 1986 και συνήθως κουβαλούσα ένα μεγάλο tape deck. Τώρα έχω μαζί μου τον DR-100 mkII, έναν μικρό, two-track εγγραφέα χειρός. Ηχογραφώ συνεντεύξεις συνδέοντας ένα μικρόφωνο σε έκαστη είσοδο και ηχογραφώ στερεοφωνικά. Εν συνεχεία επεξεργάζομαι τον ήχο για τη διόρθωση τυχόν ζητημάτων των μικροφωνικών τεχνικών."

Οι ηχογραφήσεις που υλοποίησε ο Karambelas ως προς τη συναυλία της μπάντας Disturbed είχαν μεγάλη επιτυχία. "Όλα έγιναν άψογα και αποδόθηκαν ακριβώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό," δηλώνει ο ίδιος. "Όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Για μένα, το καλύτερο είναι ότι ο εγγραφέας TASCAM DA-6400 ήταν plug-and-play. Δεν ξόδεψα χρόνο για αντιμετώπιση προβλημάτων, απλά σύνδεσα τα πάντα και ηχογράφησα το show."

 

Πληροφορίες: www.tascam.com & www.elina.gr*
* Διανομέας Ελλάδος

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 12:28

Προσθήκη σχολίου

CREATION

DELIVERY

AUDIO

POST PRODUCTION

MANAGEMENT

CINEMA

GENERATOR

MONEY

BROADCASTERS

Copyright@ 2016, Tzanakos P. Andreas Publishing Group