Η G4F βάζει την Focusrite στην καρδιά του Gaming Ήχου.

Το G4F, που βρίσκεται στην πόλη Angoulême στην περιοχή του Μπορντό της Γαλλίας, είναι ένας από τους κορυφαίους οίκους παραγωγής gaming ήχου στην Ευρώπη. Διάσημοι ή ανερχόμενοι προγραμματιστές παιχνιδιών ταξιδεύουν μέχρι το Angoulême για να επωφεληθούν από τους πιο εξειδικευμένους και έμπειρους επαγγελματίες ήχου παιχνιδιών που έχει να προσφέρει η G4F. Στα multistudios της G4F χρησιμοποιείται σύστημα RedNet της Focusrite καλύπτοντας όλα όσα μπορεί να απαιτηθούν στον ήχο ενός παιχνιδιού. Από την δημιουργία Foley και ηχητικών εφέ, σύνθεση μουσικής, ηχογράφηση, μοντάζ, μίξη και mastering, έως ηχογράφηση, επεξεργασία speakage σε διάφορες γλώσσες  και συγχρονισμό διαλόγων.



Ο ιδρυτής και επικεφαλής δημιουργικού του G4F, Vincent Percevault, εξηγεί: «Οι πελάτες μας και τα έργα τους απαιτούν τεχνογνωσία, ταχύτητα, ευελιξία και εξαιρετικά συνεργάσιμες ροές εργασίας. Είχαμε προηγουμένως βασιστεί σε σύστημα συμβατό με το πρωτόκολλο MADI για να μας δώσει τη δυνατότητα να συνδεόμαστε σε μεγάλες αποστάσεις (μέσω καλωδίων) στα digital rooms που διαθέτουμε, αλλά η εμφάνιση των πρώτων προϊόντων RedNet εξοπλισμένα με το πρωτόκολλο Dante το 2018, απέδειξε πολύ γρήγορα πώς η RedNet σειρά θα μπορούσε να προσφέρει μια πολύ πιο ευέλικτη και ικανή λύση στο υπάρχον δίκτυό μας».



Τα οκτώ στούντιο της G4F περιλαμβάνουν τρεις αίθουσες επεξεργασίας/μίξης εξοπλισμένες με Dolby Atmos (Studios A, B και H), τρεις σουίτες σχεδιασμού ήχου (Studios D, E και G) και δύο χώρους ηχογράφησης (Studios C και F) που μπορεί κανείς να  χειριστεί τα πάντα, από τη μουσική, τους διαλόγους και την ηχογράφηση FOLEY μέχρι τη λήψη κινήσεων προσώπου για συγχρονισμό διαλόγων σε διάφορες γλώσσες έως κινούμενα σχέδια χαρακτήρων παιχνιδιού. Το δημιουργικό προσωπικό της  G4F αριθμεί περίπου δώδεκα άτομα, με έναν μεγάλο κατάλογο επισκεπτών από freelancer επαγγελματίες του χώρου.

Όντας μια εγκατάσταση βασισμένη σε δίκτυο, η υπολογιστική ισχύς που διατίθεται σε όλα τα Studios που συνδέονται με το εν λόγω δίκτυο είναι με διπλούς Mac και διπλά PC, ωστόσο στα Studio A και B υπάρχουν επιπλέον  αποκλειστικοί τοπικοί Mac Pro, ενώ στα Studios C έως H το Multipoint KVM (πληκτρολόγιο, οθόνη βίντεο, ποντίκι) που είναι και αυτό συνδεδεμένο μέσω δικτύου επιτρέπει την απομακρυσμένη λειτουργία DAW, ώστε οι χρήστες να μπορούν να έχουν έναν αποτελεσματικό έλεγχο οποιουδήποτε στούντιο από οποιονδήποτε σταθμό εργασίας.

Όσον αφορά το προϊόν που είναι εγκατεστημένο σε κάθε στούντιο μικραίνοντας τις αποστάσεις και μη γνωρίζοντας εμπόδια και τοιχοποιία είναι το AoIP (Audio over IP) της Focusrite όπου δια μέσω του πρωτοκόλλου Dante επιτρέπει σε κάθε εγκατεστημένο RedNet να είναι αποτελεσματικά διαθέσιμο σε οποιοδήποτε στούντιο. Ωστόσο η βασική συγκρότηση και αρχιτεκτονική του εξοπλισμού που είναι εγκατεστημένα σε κάθε στούντιο της G4F περιγράφεται στις ακόλουθες παραγράφους και απεικονίζεται στο συνημμένο σχεδιάγραμμα.

A tour of the studios

Τα οκτώ στούντιο του G4F διαθέτουν πληθώρα εξοπλισμού για να επιτύχουν τις συγκεκριμένες εργασίες τους:

Studio A

Το κεντρικό  7.1.4 Dolby Atmos mix room. Περιλαμβάνει:

• Mac Pro running Pro Tools HD and Nuendo
• RedNet R1 Desktop Remote Controller
• Red 8Line 58-input, 64-output, Thunderbolt™ 3 interface
• RedNet D16R MkII 16x16 AES3 digital I/O interface

Το Red 8Line παρέχει συνδεσιμότητα Dante, DigiLink, ADAT και S/PDIF προς και από τις τοπικές πηγές Mac και ψηφιακές πηγές ήχου, ενώ το RedNet D16R MkII, μαζί με το remote control, μετατρέπει το δίκτυο Dante ήχου σε μορφή AES3 για downstream όσον αφορά την  βελτιστοποίηση ακουστικής του δωματίου με το Trinnov Altitude 32 και της προενίσχυσης των Focal monitors. Μελλοντικά, η επόμενη αναβάθμιση στο Studio A είναι πιθανό να είναι ένας προενισχυτής, ο οποίος θα συνδεθεί στο Dante δίκτυο AoIP ως μία επέκταση προενίσχυσης των Monitors.

Studio B

Ένα ακόμη multi-channel ATMOS Dolby αυτή τη φορά όμως σε configuration 5.1.2

• Mac Pro and Pro Tools HD and Nuendo with 5.1.2
• RedNet R1 Controller
• Red 8Line 58-input, 64-output, Thunderbolt™ 3 interface
• RedNet A16R MkII analogue I/O interface

Το RedNet A16R οδηγεί απευθείας το σύστημα monitoring του Studio B που είναι 5.1.2. Όπως και με το Studio A, σχεδιάζεται να ενσωματωθεί και να συνδεθεί ένας ακόμη προενισχυτής monitor για βελτιστοποίηση του monitoring με το Trinnov στο δίκτυο Dante AoIP.

Studio C

Αυτό το στούντιο είναι αφιερωμένο κυρίως στην ηχογράφηση. Περιλαμβάνει:
Δύο interfaces  RedNet X2P Dante  τα οποία κάθε ένα από αυτά  προσφέρει αναλογική I/O 2x2 που υποστηρίζεται από ενισχυτή ακουστικών υψηλής ισχύος και πολύ υψηλής απόδοσης.
Οι είσοδοι μικροφώνου που έχουν τοποθετηθεί στο X2P περιλαμβάνουν  την περίφημη λειτουργία Focusrite Air που μιμείται τον κλασσικό ήχο προενίσχυσης μικροφώνου της Focusrite.

Studio D

Studio D περιλαμβάνει το RedNet X2P 2x2 interface παρότι το συγκεκριμένο Studio ασχολείται με το post-production audio και το editing.

Studio E

Το studio E χρησιμοποιείται για οπτικοακουστικές εφαρμογές όπως το μοντάζ και περιλαμβάνει:

• RedNet X2P
• RedNet AM2 Dante stereo line out and headphone amplifier

Το AM2 προσδίδει στο Studio E with μια δεύτερη stereo επιλογή monitor output και μία δεύτερη επιλογή σε υψηλής ποιότητας και ισχύος ενισχυτή ακουστικών.

Studio F

Το στούντιο F αποτελεί τον κύριο χώρο ηχογράφησης και περιλαμβάνει:

•  2  RedNet X2P 2x2 interfaces
•  RedNet AM2 Dante stereo line out
•  RedNet MP8R 8 channel remote controlled mic preamp

Τα εν λόγω RedNet παρέχουν συνδυαστικά δώδεκα μικροφωνικές εισόδους. Τα δύο X2P και το AM2 παρέχουν τρία ανεξάρτητα headphones monitoring, κάθε ένα από τα  οποία μπορεί να έχει διαφορετική μίξη. Τα interfaces X2P προσφέρουν επιλογές άμεσης εισόδου ή ροής monitoring που προέρχονται από το δίκτυο αναφέροντας ο Vincent, πως η απόδειξη της εξαιρετικά χαμηλής καθυστέρησης (low latency) του δικτύου Dante και RedNet είναι ότι οι μουσικοί και οι ερμηνευτές δεν επιλέγουν σχεδόν ποτέ την επιλογή του direct monitoring.

Studio G

Αυτό το στούντιο στοχεύει κυρίως στο Sound Design  και τη δημιουργία ηχητικών εφέ και απαιτεί μόνο μια σχετικά απλή εγκατάσταση. Διαθέτει ένα μόνο RedNet X2P που παρέχει τα απαραίτητα δύο κανάλια εισόδου και δύο εξόδου.

Studio H

Το στούντιο αυτό είναι ένα  multi-channel 5.1.2 Dolby Atmos για εφαρμογές μίξης. Περιλαμβάνει:

• Red 16Line
• RedNet R1 controller
• RedNet A16R MkII analogue I/O interface

Το monitoring system οδηγείται από το Studio B μέσω του RedNet A16R.

Βέλτιστη ροή εργασίας με την RedNet σειρά

Το RedNet R1, που υπάρχει στα Studios A, B και H, είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη προϊόντων RedNet στην G4F και όπως αναφέρει ο Vincent, η λειτουργικότητα και οι δυνατότητές του έχουν εξορθολογήσει σημαντικά τις ροές εργασίας της G4F και έχουν εμπλουτίσει μαζικά την έκταση και την ποικιλία των εφαρμογών που είναι εφικτές. Βασικά το RedNet R1 είναι ένας controller monitor  εξοπλισμένος με Dante AoIP, αλλά τα χαρακτηριστικά του επεκτείνονται επίσης στη διαμόρφωση και τη διαχείριση πηγών, εξόδων, συστημάτων και περιόδων λειτουργίας των  RedNet. Και, φυσικά, όντας μια συσκευή AoIP η ίδια, το RedNet R1 είναι ένα κοινό αναγνωρίσιμο προϊόν στο δίκτυο όσον αφορά τη θέση του  και της περιόδου λειτουργίας  του υπό έλεγχο. Μπορεί να βασίζεται στο ίδιο room που υπάρχει , στο διπλανό , το room κατά μήκος του διαδρόμου ή σε ένα εντελώς διαφορετικό κτίριο ή σε  όλα αυτά ταυτόχρονα.

Αυτό το επίπεδο ευελιξίας και βαθύ ελέγχου του συστήματος συνδυάζεται με τις ανάγκες της G4F για την ταχεία υλοποίηση σύνθετων multi-channel  multimedia sessions. Το RedNet R1 παρέχει επίσης μια εναλλακτική λύση remote control σε πολλές από τις κοινώς χρησιμοποιούμενες λειτουργίες μέσω της εφαρμογής  Focusrite RedNet Control, και ως εκ τούτου, παρέχει αμεσότητα των κουμπιών, των περιστροφικών knobs και displays που στερούνται  τα mouse & pointer interface  σε ορισμένους χρήστες.

Πιο συγκεκριμένα, το RedNet R1 προσφέρει monitoring output έλεγχο που κυμαίνεται από μονοφωνικό έως 7.1.4 πολυκαναλικό ήχο περιλαμβάνοντας και Dolby Atmos. Εναλλακτικά, μπορούν να δημιουργηθούν μη τυπικές διαμορφώσεις έως και δώδεκα εξόδων για προσαρμοσμένα monitoring systems: για παράδειγμα εξατομικευμένες μίξεις. Το R1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο και τη δρομολόγηση ομάδων εξόδων από πολλαπλές πηγές RedNet, αναλογικές εισόδους και εξόδους, συνδέσεις ADAT και S/PDIF και από ένα ολόκληρο δίκτυο Dante AoIP, όλα ταυτόχρονα και εναλλακτικά. Τα χειριστήρια του top panel του  RedNet R1 περιλαμβάνουν ρυθμίσεις και αναφορές level, επιλογές preset, cut, dim, mute και διάφορες επιλογές solo.  Υπάρχει επίσης η λειτουργία A/B για εναλλαγή μεταξύ multi preset monitoring  και έως και τεσσάρων fold- down presets  που επιτρέπουν γρήγορο έλεγχο απόδοσης και συμβατότητας της μίξης.

Τέλος, το RedNet R1 διαθέτει ενισχυτή ακουστικών υψηλής ποιότητας και Talkback με δυνατότητα Dante με επιλογές εσωτερικού μικροφώνου ή εξωτερικού μικροφώνου μέσω εισόδου XLR με phantom power — αν και κατά τη γνώμη του Vincent, το εσωτερικό μικρόφωνο ως εφαρμογή talkback λειτουργεί τόσο καλά και ακούγεται τόσο καλό που το εξωτερικό μικρόφωνο ως επιλογή είναι συχνά περιττή.



Μία λύση που αναπτύσσεται με τον κλάδο

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του gaming, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της  παγκόσμιας πανδημίας και των lockdowns, έχει επιταχύνει τις φιλοδοξίες ήχου των σύγχρονων σχεδιαστών παιχνιδιών. Πρόκειται για μια φιλόδοξη ανάπτυξη που καθοδηγείται εν μέρει από το είδος των δυνατοτήτων δημιουργίας και παραγωγής πολλαπλών καναλιών, τρισδιάστατων εικόνων που κατέστη δυνατό στη G4F μέσω του RedNet.

Οι τρισδιάστατες εικόνες , ο περιστροφικός  ήχος, όπως το Dolby Atmos, στα παιχνίδια είχε σχετικά αργή εξέλιξη , αλλά πιο πρόσφατα έχει γίνει σημαντικό μέρος της εμπειρίας. Αυτό με τη σειρά του ανατροφοδοτεί τους σχεδιαστές παιχνιδιών και εμπνέει ακόμη περαιτέρω φιλοδοξίες. Από δημιουργική άποψη, είναι ένας ενάρετος κύκλος, αλλά απαιτεί ταχεία εξέλιξη των τεχνικών δυνατοτήτων και ευελιξία στην παραγωγή ήχου. Και αυτό ταιριάζει απόλυτα με τα δυνατά σημεία της RedNet σειράς αλλά και του AoIP (Audio over IP) όπου η σύνθετη με πολύ μικρό latency  δρομολόγηση σημάτων είναι απλή  και η επέκταση του συστήματος είναι τόσο εύκολη όσο, για παράδειγμα, η σύνδεση ενός καλωδίου δικτύου στο rear panel ενός μηχανήματος  που προσφέρει μια άλλη εφαρμογή, ας πούμε, δεκαέξι εύκολα διαμορφώσιμα κανάλια ήχου εισόδου ή εξόδου.

Ωστόσο, για πολλούς επαγγελματίες ήχου, το AoIP, το Dante και το RedNet εξακολουθούν να αποτελούν έναν εντελώς νέο τρόπο εργασίας που παρουσιάζει ορισμένες προκλήσεις σε επίπεδο εκπαίδευσης και εξοικείωσης. «Υπάρχει σίγουρα μια καμπύλη μάθησης», λέει ο Vincent, «αλλά βρίσκουμε ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις βασικές αρχές αρκετά γρήγορα, και παρόλο που μπορεί να γίνουν λάθη, τείνουν να είναι παρόμοια κάθε φορά, επομένως είναι εύκολο να διορθωθούν. Τις περισσότερες φορές, αν κάτι πηγαίνει στραβά, διαπιστώνουμε ότι είτε η διαμόρφωση του χρονισμού δικτύου είτε της δρομολόγησης χρειάζεται μια απλή προσαρμογή και στη συνέχεια τα πράγματα λειτουργούν πραγματικά ομαλά. Ένα από τα πλεονεκτήματα του RedNet R1 είναι ότι προσθέτει ένα επίπεδο ‘’διαισθητικού’’ control hardware  στις εφαρμογές RedNet Control και Dante Controller, και αυτό πραγματικά βοηθάει να  εργαζόμαστε πιο ενστικτωδώς και δημιουργικά».

Όμως, λέει ο Vincent, «η πραγματική μαγεία του Dante και του RedNet είναι ότι μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο οποιουδήποτε σταθμού εργασίας από οποιοδήποτε room / studio δρομολογώντας  πολλαπλά κανάλια ήχου, ζωντανά ή ηχογραφημένα, ουσιαστικά χωρίς latency, όπου χρειάζεται. Είναι μια ικανότητα ροής εργασίας που θα ήταν αδιανόητη πριν από δέκα χρόνια, αλλά  το πρωτόκολλο Dante και η σειρά  RedNet  το κάνουν να είναι εύκολο».


Πληροφορίες: https://pro.focusrite.com & Bon Studio*
* Εξουσιοδοτημένος Μεταπωλητής Ελλάδος


Παρατηρήσεις: Δελτίο Τύπου - Bon Studio - 17 Φεβρουαρίου 2022

Στην ίδια κατηγορία