το radiotvlink.gr χρησιμοποιεί coockies

Τοποθέτηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά κατά στην τελετή έναρξης του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ - Docfest το οποίο θα διαρκέσει έως τις 18 Νοεμβρίου 2018.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

«Το ντοκιμαντέρ υπηρετεί την υπόθεση των κοινωνικών διεκδικήσεων, με τρόπο που δεν θα μπορούσαν να κάνουν χιλιάδες λέξεις».

Είναι αλήθεια ότι σκεφτόμαστε με εικόνες – και αυτό στην εποχή μας έχει ενισχυθεί. Πώς αλλιώς μπορείς να σκεφτείς τον πατριωτικό ενθουσιασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940, ή τη χαρά της απελευθέρωσης της Αθήνας το 1944, παρά μέσα από τις κινηματογραφημένες στιγμές της εποχής; Πώς μπορείς να σκεφτείς το Άουσβιτς, το Βιετνάμ, τον Μάη του ‘68, το Πολυτεχνείο του 1973, παρά μέσα από κινηματογραφικές εικόνες;
Μάθαμε να διαβάζουμε τον κόσμο μέσα από αυτές τις εικόνες, μέσα από την κινηματογραφική μηχανή, μέσα από τα μάτια του δημιουργού. Και αυτή είναι η μαγεία της εποχής μας. Σε μια εποχή κατακλυσμού εικόνων, η αποτύπωση της πραγματικότητας μέσα από την ευαίσθητη ματιά των δημιουργών ντοκιμαντέρ εστιάζει στο μικρό και συχνά αόρατο, και αναδεικνύει τα νήματα που το συνδέουν με το μεγάλο και το πανοραμικό. Αποτυπώνει το υποκειμενικό μέσα στο συλλογικό, και αυτή είναι η διαφορά

τους από τις εικόνες των ΜΜΕ. Πολλές οι φορές στα χρόνια μας που το ντοκιμαντέρ υπηρέτησε την υπόθεση των κοινωνικών διεκδικήσεων, με τρόπο που δεν θα μπορούσαν να κάνουν χιλιάδες λέξεις. Οι ντοκιμαντερίστες δημιούργησαν εμβληματικές εικόνες, που σημάδεψαν τη σκέψη και τις καρδιές μας, που γεφύρωσαν τον χρόνο και τον χώρο και έδωσαν ώθηση σ’ αυτό το ελάχιστο που χωρίζει την συμπάθεια του παρατηρητή από την ενεργό του ανάμειξη.
Θεωρώ τη θεματική της φετινής διοργάνωσης εξαιρετικά επίκαιρη: ντοκιμαντέρ και συνάντηση πολιτισμών, η τέχνη και η εικόνα ως ο καλύτερος διαμεσολαβητής των αγωνιών και των ονείρων μας, των τόσο διαφορετικών και συνάμα τόσο κοινών ιστοριών των ανθρώπων. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ μοιάζει πολλά υποσχόμενο, φέρνοντας κοντά δημιουργούς από τη Μεσόγειο και τη Λατινική Αμερική, από κοινωνίες τόσο διαφορετικές αλλά και με τόσα σημεία συνάντησης, στο παρελθόν και στο παρόν.
Με την ευχή για μια επιτυχή και γόνιμη καλλιτεχνικά και διανοητικά συνάντηση, ας απολαύσουμε τη συνάντηση αυτή του πολιτισμού.

 

Παρατηρήσεις: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2018

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 13:23

Προσθήκη σχολίου

FaLang translation system by Faboba

CREATION

DELIVERY

AUDIO

POST PRODUCTION

MANAGEMENT

CINEMA

GENERATOR

MONEY

BROADCASTERS

Copyright@ 2016, Tzanakos P. Andreas Publishing Group