ΕΣΡ: Έγκριση Μεταβίβασης Ραδιοφωνικού Σταθμού SFERA 96,6 Νομού Αχαΐας.

Διαβάστε ακολούθως την Απόφαση 117/2023 της Ανεξάρτητης Αρχής:



Η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, συνήλθε σε συνεδρίαση στον συνήθη γι’ αυτό τόπο την 29.3.2022 και ώρα 11:00 προκειμένου να συζητήσει επί της κατωτέρω υποθέσεως. Συγκροτήθηκε από τους: Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρόεδρο, Ευτέρπη Κουτζαμάνη-Δρίλια, αντιπρόεδρο, και (με τηλεδιάσκεψη μέσω «epresence.gov.gr») τα μέλη: Καλλιόπη Διαμαντάκου, Βασίλειο Καραποστόλη, Νικόλαο Κιάο, Ευαγγελία Μήτρου, Γεώργιο Πλειό, Γεώργιο Σαρειδάκη και Σωκράτη Τσιχλιά. Χρέη γραμματέως εκτέλεσε η Αναστασία Μαραζίδου, διοικητική υπάλληλος του ΕΣΡ.



Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η έγκριση της μεταβίβασης του ραδιοφωνικού σταθμού «SFERA 96,6» Νομού Αχαΐας, η οποία γνωστοποιήθηκε στο ΕΣΡ με το με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΣΡ 569/22.1.2013 έγγραφο. Ειδικότερα, με το έγγραφο αυτό γνωστοποιήθηκε στο ΕΣΡ το με αριθμό 11.613/28.12.2012 συμβόλαιο της Συμβολαιογράφου Πατρών Ειρήνης Δημητρίου Μητροπούλου, δυνάμει του οποίου η εταιρεία με την επωνυμία «Ι. ΘΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ», φορέας του ραδιοφωνικού σταθμού, μεταβίβασε αυτόν (λόγω πωλήσεως) στην εταιρεία με την επωνυμία «ΑΧΑΪΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ», με τίμημα πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Εκτιμάται δε ότι στο έγγραφο της γνωστοποίησης εμπεριέχεται και αίτημα έγκρισης της μεταβίβασης.

Για τον έλεγχο σχηματίστηκε φάκελος με αριθμό 60/24.1.2013, ο οποίος ανατέθηκε στον ειδικό επιστήμονα-οικονομολόγο Φώτη Αγγέλη και στον ειδικό επιστήμονα- νομικό Αντώνιο Κεχρή. Ο Οικονομολόγος κατέθεσε την με αριθμό πρωτοκόλλου 225/ΕΣ/28.5.2014 έκθεσή του. Ο Νομικός δεν κατέθεσε εισήγηση.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης παρέστη για λογαριασμό της αιτούσας ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Αντώνης Πετρίδης. Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο, ο Δικηγόρος δήλωσε ότι γνωρίζει το περιεχόμενο του φακέλου, έλαβε δε τον λόγο και ανέπτυξε τους ισχυρισμούς του. Ζήτησε στη συνέχεια -και η Ολομέλεια δέχτηκε- να του παρασχεθεί προθεσμία για την κατάθεση εγγράφου υπομνήματος μέχρι και την 29.4.2022, ώρα 14.00, και η συζήτηση κηρύχθηκε περαιωμένη. Ο σταθμός κατέθεσε στη Γραμματεία το με αριθμό πρωτοκόλλου 2975/6.5.2022 υπόμνημα.

Την 27.6.2023 και ώρα 11.00 η Ολομέλεια συνήλθε σε διάσκεψη επί της υποθέσεως, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου. Συγκροτήθηκε από τους: Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρόεδρο, Ευτέρπη Κουτζαμάνη-Δρίλια, αντιπρόεδρο, και (με τηλεδιάσκεψη μέσω «epresence.gov.gr») τα μέλη: Καλλιόπη Διαμαντάκου, Νικόλαο Κιάο, Γεώργιο Σαρειδάκη και Σωκράτη Τσιχλιά. Απόντα τα μέλη Βασίλειος Καραποστόλης, Ευαγγελία Μήτρου και Γεώργιος Πλειός, οι οποίοι είχαν κληθεί νομίμως. Χρέη γραμματέως εκτέλεσε η Αναστασία Μαραζίδου, διοικητική υπάλληλος του ΕΣΡ. Παρέστη επίσης και ο ανωτέρω εισηγητής, ο οποίος ανέπτυξε το ζήτημα προφορικώς και αποχώρησε. Η Ολομέλεια, αφού μελέτησε το σύνολο των στοιχείων του φακέλου:

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Ι. Νομικό Μέρος

1.    Το ΕΣΡ είναι η αρμόδια κατά το Σύνταγμα Αρχή (άρθρο 15 παρ. 2) για την άσκηση του άμεσου ελέγχου του κράτους επί της ραδιοφωνίας και της τηλεοράσεως. Ο έλεγχος αυτός λαμβάνει και την μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης αδείας.

2.    Κατά το άρθρο 40 παρ. 3 του Ν 4779/2021, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 21 του Ν. 4995/2022: «Επιτρέπεται η μεταβίβαση επιχείρησης που κατέχει άδεια ραδιοφωνικού σταθμού ελεύθερης λήψης. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για καθολική μεταβίβαση, κατά τις σχετικές κοινές διατάξεις. Κάθε τέτοια μεταβίβαση στο σύνολό της ή μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων ή μετοχών εταιρείας που κατέχει άδεια σε ποσοστό τουλάχιστον ένα τοις εκατό (1%) του κεφαλαίου, εντός ή εκτός του Χρηματιστηρίου, κάθε σύσταση νέας εταιρείας με τη συμμετοχή επιχείρησης αυτής της κατηγορίας και γενικά κάθε μετασχηματισμός της εταιρείας, γνωστοποιείται μέσα σε δέκα (10) ημέρες στο Ε.Σ.Ρ. με κατάθεση αντιγράφου του σχετικού ιδιωτικού συμφωνητικού βέβαιης χρονολογίας ή της σχετικής σύμβασης που πρέπει να περιβάλλεται τον συμβολαιογραφικό τύπο, ή τον κατά περίπτωση άλλον τύπο δημοσιότητας. Το Ε.Σ.Ρ. ελέγχει τα σχετικά έγγραφα, δυνάμενο να καλεί σε ακρόαση τους κατά περίπτωση ενδιαφερομένους, προβαίνει στον έλεγχο των μέσων χρηματοδότησης της εταιρείας και των εταίρων ή μετόχων σύμφωνα με τον ν. 3592/2007 (Α' 161) και αποφασίζει για την έγκριση ή μη της μεταβίβασης ή του μετασχηματισμού. Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω επιβάλλονται οι προβλεπόμενες στον ν. 2328/1995 (Α'159) κυρώσεις. Στο Ε.Σ.Ρ. γνωστοποιείται, επίσης, κάθε τροποποίηση του καταστατικού εταιρείας».

3.    Επίσης, κατά το άρθρο 40 παρ. 1 του Ν. 4779/2021: «Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, που περιλαμβάνονται στο οικείο Μητρώο του Ε.Σ.Ρ., εποπτευόμενοι ως νομίμως λειτουργούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, συνεχίζουν να εκπέμπουν νόμιμα, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης ραδιοφωνικών αδειών. Ως καταληκτική προθεσμία για τη διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών ορίζεται η 30ή.6.2023».

4.    Περαιτέρω, η συνεχιζόμενη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών προσλαμβάνει, εξ αιτίας της παρελεύσεως μεγάλου χρονικού διαστήματος από την ισχύ του άρθρου 53 του Ν 2778/1999, αντισυνταγματικό χαρακτήρα (πρβλ. ΣτΕ 3515/2013) τούτο όμως λογικώς δεν οδηγεί σε απαγόρευση της μεταβίβασης λειτουργούντων ραδιοφωνικών σταθμών, ούτε βεβαίως σε ερμηνεία ότι επιτρέπεται η λειτουργία χωρίς οποιονδήποτε έλεγχο.

ΙΙ. Πραγματικό Μέρος

Από το σύνολο των στοιχείων του φακέλου προέκυψαν τα ακόλουθα. Με το αναφερόμενο ανωτέρω, στο εισαγωγικό μέρος, συμβόλαιο μεταβιβάστηκε, λόγω πωλήσεως και με τίμημα 5.000 ευρώ, από την εταιρεία με την επωνυμία «Ι. ΘΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ», στην εταιρεία με την επωνυμία «ΑΧΑΪΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ», ο εκεί αναφερόμενος ραδιοφωνικός σταθμός και το σύνολο της οικείας επιχείρησης υπό την οποία λειτουργούσε. Το συμφωνηθέν τίμημα (των 5.000 ευρώ) έχει καταβληθεί στους πωλητές από την αγοράστρια
εταιρεία, της οποίας η σχετική οικονομική δυνατότητα είναι τεκμηριωμένη. Από την αγοράστρια υπεβλήθησαν επίσης οι απαιτούμενες υπεύθυνες δηλώσεις περί μη συνδρομής σε αυτήν και στον βασικό αυτής μέτοχο και «διευθυντικό στέλεχος», Αναστάσιο Παπαγιαννόπουλο, κωλυμάτων και ασυμβίβαστων ιδιοτήτων. Δεν απαιτούνται όμοιες δηλώσεις των δύο άλλων μετόχων, διότι αυτών έχει ήδη εγκριθεί η συμμετοχή ως εταίρων με την απόφαση 95/2013 του ΕΣΡ.

ΙΙΙ. Υπαγωγή

Ενόψει τούτων και με βάση τα προεκτεθέντα, η κρινόμενη αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή και να εγκριθεί η γενόμενη μεταβίβαση.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Εγκρίνει την μεταβίβαση του ραδιοφωνικού σταθμού με τον διακριτικό τίτλο «SFERA 96,6» Νομού Αχαΐας, από την εταιρεία με την επωνυμία «Ι. ΘΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ» στην εταιρεία με την επωνυμία «ΑΧΑΪΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ», κατά τα αναφερόμενα στο σκεπτικό.

Κρίθηκε και αποφασίστηκε την 27η Ιουνίου 2023 και δημοσιεύτηκε την 17η Ιουλίου 2023.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ.                 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΣ    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΑΖΙΔΟΥ

Πληροφορίες: www.esr.gr

Παρατηρήσεις: Απόφαση 117/2023 - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΣΡ - 17η Ιουλίου 2023

Στην ίδια κατηγορία