ΥΠΠΟ: Επίσημη υποψηφιότητα Ελλάδας στην 96η διοργάνωση Βραβείων OSCAR, με σκοπό τη διεκδίκηση του Βραβείου Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

​Με την υπ' αρ. ΥΠΠΟΑ/456718/27-09-2023 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού, κυρίου Χρίστου Δήμα, επελέγη ως επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Βραβείο OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην Βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας), στο πλαίσιο της 96ης διοργάνωσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η ταινία μυθοπλασίας Πίσω από τις θημωνιές της σκηνοθέτιδας Ασημίνας Προέδρου.



Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν. 3905/2010 και την υπ' αρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/53689/01.06.2012 (ΦΕΚ Β΄ 1829) υπουργική απόφαση, το κινηματογραφικό έργο με το οποίο εκπροσωπείται η Ελλάδα στις διαδικασίες των βραβείων OSCAR προτείνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από γνώμη επταμελούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.



Για το έτος 2023 η εν λόγω Επιτροπή συγκροτήθηκε με την υπ' αρ. ΥΠΠΟΑ/386397/10.08.2023 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού. H Επιτροπή συνήλθε σε συνεδρίαση και, μετά από διεξοδική συζήτηση, πρότεινε ομόφωνα το κινηματογραφικό έργο Πίσω από τις θημωνιές, καθώς έκρινε ότι η συγκεκριμένη ταινία, με φόντο το δράμα των προσφύγων, εισάγει πρόταση δημιουργικής απόδοσης και καλλιτεχνικής κατάθεσης των αιτιών της ηθικής και οικονομικής κρίσης της χώρας με διαύγεια, ευθύτητα και ευαισθησία, συμβάλλοντας έτσι στην εκλογίκευση του πραγματικού και του αισθητικού χάους, προϋπόθεση για την αυτογνωσία και την απελευθέρωση από τη σύγχυση.

Ο Υφυπουργός έκανε αποδεκτή τη γνώμη της Επιτροπής και εξέδωσε τη σχετική απόφαση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 96η διοργάνωση των βραβείων OSCAR, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Πληροφορίες: www.culture.gov.gr/el

Παρατηρήσεις: Δελτίο Τύπου - Υπουργείο Πολιτισμού ΥΠΠΟ - 3 Οκτωβρίου 2023

Στην ίδια κατηγορία