Κάμερες, Φακοί και Μονάδες Φωτισμού ARRI λάμπουν πίσω από τους Νικητές των Βραβείων Όσκαρ 2023.

Οι Νικητές των Βραβείων Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και άλλων Κατηγοριών για το 2023, εμπιστεύονται την Τεχνολογία της ARRI.



Στην 95η απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας, τα χρυσά αγαλματίδια των Oscar, δηλαδή οι τιμητικές διακρίσεις των ταινιών που προβλήθηκαν το 2022, κατανεμήθηκαν σε 23 Κατηγορίες και απονεμήθηκαν σε κάποια από τα λαμπρότερα αστέρια απ’ όλον τον κόσμο. Αποτελεί τιμή για την ARRI καθώς και την ARRI Rental η εξυπηρέτηση ταινιών όπως “Everything Everywhere All at Once,” “All Quiet on the Western Front,” “Elvis,” “The Banshees of Inisherin,” “TÁR,” “Triangle of Sadness,” “Empire of Light,” “Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths,” αλλά και πολλών άλλων!

Το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το 2023 απονέμεται στην ταινία… “Everything Everywhere All at Once”

Η Κινηματογραφική Ταινία “Everything Everywhere All At Once,” σε Σκηνοθεσία, Σενάριο και Συμπαραγωγή των Daniel Kwan και Daniel Scheinert, γνωστοί ευρέως ως Daniels, ήταν ο μεγάλος Νικητής της βραδιάς. Η ταινία απέσπασε επτά Βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Μοντάζ, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και τριών από τις τέσσερις κορυφαίες Κατηγορίες Ερμηνείας. Το μεγάλο μηδενιστικό πολυσύμπαν, το οικογενειακό δράμα, οι σκηνές δράσης με kung fu, ο θάνατος και οι φόροι, το πλυντήριο και τα bagels σε συνδυασμό με έναν εξαντλημένο πρωταγωνιστή. Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς το μεγαλόψυχο δράμα δράσης “Everything Everywhere All at Once,” αλλά κοινό και κριτές συμφωνούν, πρόκειται για μία επιτυχία! Ο Διευθυντής Φωτογραφίας της ταινίας, Larkin Seiple, επέλεξε να γυρίσει το “Everything Everywhere All at Once” με την κάμερα ALEXA Mini της ARRI. Φακοί ARRI Master Prime χρησιμοποιήθηκαν για τις σκηνές του ροκ σύμπαντος και μονάδες φωτισμού ARRI SkyPanels on set δημιούργησαν τοίχους φωτός 4x20 ποδιών.

Οι Βραβευμένοι με Όσκαρ για την Ταινία “Everything Everywhere All at Once” (Δικαιώματα Φωτογραφίας © Michael Yada / © A.M.P.A.S.)

Οι επτά από τις δέκα ταινίες που προτάθηκαν από την Ακαδημία για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, γυρίστηκαν, τουλάχιστον εν μέρει, με κάμερες της ARRI, με το μεγάλο φορμά (large format) να εξακολουθεί να κυριαρχεί.

Επίσης, τρεις ταινίες ήταν υποψήφιες για Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας: “All Quiet on the Western Front,” “Elvis” και “TÁR”. Στις υποψηφιότητες για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας περιλαμβάνονταν: “The Banshees of Inisherin” του Martin McDonagh, με τη Φωτογραφία να προέρχεται από τον Ben Davis BSC, ο οποίος αξιοποίησε την κάμερα ALEXA Mini LF και φακούς ARRI Signature Primes.

Νωρίτερα, φέτος, η Ταινία “Banshees” τιμήθηκε με το Βραβείο "Outstanding British Film" στα υψηλού κύρους Βραβεία BAFTA και ήταν υποψήφιο για εννέα Βραβεία Όσκαρ. Στην Ταινία “The Fabelmans” του Stephen Spielberg, αξιοποιήθηκαν ποικιλία αναλογικών καμερών, συμπεριλαμβανομένων των ARRIFLEX 16S και ARRIFLEX 416 υπό το άγρυπνο βλέμμα του Διευθυντή Φωτογραφίας (DP) Janusz Kaminski.

Ο Νικητής του Χρυσού Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών 2022, δηλαδή η Ταινία “Triangle of Sadness”, με Σκηνοθέτη τον Ruben Östlund και Διευθυντή Φωτογραφίας τον Fredrik Wenzel, γυρίστηκε με κάμερα ALEXA LF.

Γυρισμένη με εξοπλισμό της ARRI και με υπηρεσίες από την ARRI Rental, η Ταινία “All Quiet on the Western Front” κέρδισε το Όσκαρ Φωτογραφίας

Ως Σχεδιάστρια και Κατασκευάστρια Εταιρεία Καμερών, η ARRI πάντα δίδει μεγάλη προσοχή στο Βραβείο Achievement in Cinematography. Φέτος και οι πέντε υποψήφιοι για το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας επέλεξαν να γυρίσουν τα αριστουργήματά τους με κάμερες της ARRI.

Η συγκλονιστική αφήγηση του αντιπολεμικού μυθιστορήματος του Remarque από το Netflix, “All Quiet on the Western Front,” σάρωσε στα Βραβεία BAFTA νωρίτερα την τρέχουσα χρονιά και προτάθηκε για εννέα Βραβεία Όσκαρ. Σε μία εξαιρετικά ανταγωνιστική κατηγορία, ο Κινηματογραφιστής James Friend ASC, BSC, παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο που του άξιζε για την εργασία του στο “All Quiet on the Western Front”. Σε Σκηνοθεσία Edward Berger, η δημιουργία της εικόνας, δηλαδή τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν κυρίως με τις κάμερες ALEXA 65 και ALEXA Mini LF καθώς και με φακούς DNA και Prime 65 S. Οι Μονάδες Φωτισμού της ARRI, συμπεριλαμβανομένων των Orbiter και SkyPanel, βοήθησαν στον φωτισμό αυτής της κινηματογραφικής παραγωγής, η οποία εξυπηρετήθηκε με κάμερα, φωτισμό και εξοπλισμό grip από την ARRI Rental.

Ο James Friend παραλαμβάνει το Όσκαρ Φωτογραφίας κατά τη διάρκεια της Τελετής Απονομής των 95ων Βραβείων Όσκαρ που μεταδόθηκε ζωντανά τηλεοπτικώς από το ABC (Δικαιώματα Φωτογραφίας © Blaine Ohigashi / ©A.M.P.A.S.)

Κατά τη συνέντευξή του από την ARRI Rental, ο DP James Friend μιλά για την επιλογή των καμερών του. “Κατά τη δοκιμή της ALEXA 65 κατέστη απολύτως σαφές ότι η γραμματική του format ταίριαζε με vistas. Αλλά ήμουν και περίεργος να δω πως λειτουργούσε σε περιορισμένους χώρους και απλώς άφησα τους ηθοποιούς να κινούνται μέσα σε ένα κάδρο και εκεί πραγματικά ζωντάνεψε το μεγαλείο του format για μένα. Έτσι, αν και σίγουρα το χρησιμοποιήσαμε για vistas, οι περισσότερες από τις sequences των 65mm βρίσκονται σε περιορισμένους χώρους που κανονικά δεν θα συνδέατε με το large format… ήταν εκπληκτική η καθηλωτική αίσθηση με την ALEXA 65 καθώς η κάμερα κινούνταν στα χαρακώματα.” Ο Friend εκτίμησε και τη συνεργασία με ποικιλία φακών που συνιστά και ρυθμίζει η ARRI Rental, αλλά και με το αποκλειστικό HEXATRON της ARRI Rental, το μεγαλύτερο όχημα παντός εδάφους για τη χρήση γερανών (cranes) στην Ευρώπη. Ο ίδιος συνοψίζει: “Γενικώς, ALEXA 65 και HEXATRON μας έδωσαν τέτοια τεχνική και δημιουργική δύναμη που μπορούμε να πούμε ότι η Ταινία δεν θα ήταν η ίδια χωρίς όλα αυτά”. Το πλήρες Άρθρο μπορείτε να βρείτε εδώ .

Και η Ταινία “All Quiet On The Western Front” εκμεταλλεύτηκε την τεχνολογία Led Φωτισμού. Οι μονάδες φωτισμού SkyPanels και Orbiter της ARRI χρησιμοποιήθηκαν για να φωτίσουν τους ιδιαιτέρως μεγάλους εξωτερικούς χώρους. Ο Ηλεκτρολόγος (Gaffer) της ταινίας, δηλαδή ο Daniel Kafka, αναφέρεται στην εργασία με τις Μονάδες Φωτισμού της ARRI: “Μου αρέσει να εργάζομαι με SkyPanels S60 και ιδιαιτέρως με το S360. Είναι πολύ ευέλικτες Μονάδες Φωτισμού. Χρησιμοποίησα το S60 on set ως βασική Μονάδα Φωτισμού μέσα από magic cloth.” Χρησιμοποιώντας το HEXATRON της ARRI Rental, ο Friend, ο Kafka και η ομάδα κατάφεραν να αναρτήσουν ένα τεράστιο softbox, το οποίο περιείχε δεκάδες SkyPanels για τη δημιουργία ισχυρού φωτός στη μέση του πεδίου μάχης. Ο Kafka εξηγεί: “Είχα και ένα μεγάλο soft box με 30 Μονάδες Φωτισμού S60 στο πεδίο της μάχης για top και back light καθώς και 3 S360 ως keylight σε κάθε πλευρά του πεδίου μάχης. Χρησιμοποιήσαμε τη Μονάδα Φωτισμού ARRI Orbiter για να διαβάσουμε τις τιμές φωτός των flares ώστε να πετύχουμε το ακριβές χρώμα.”

Μέσα στο Dolby Theatre του Ovation Hollywood για την τηλεοπτική μετάδοση της Τελετής Απονομής των 95ων Βραβείων Όσκαρ (Δικαιώματα Φωτογραφίας © Kate Noelle Kernutt / Richard Harbaugh / ©A.M.P.A.S.)

Ακόμη, προτάθηκε για το Βραβείο for Achievement in Cinematography η Ταινία “Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths,” η οποία Σκηνοθετήθηκε από τον πέντε φορές Βραβευμένο με Όσκαρ, Alejandro González Ińárritu και γυρίστηκε από τον Κινηματογραφιστή Darius Khondji ASC, AFC. Η Ταινία “Bardo” φωτίστηκε με τις Μονάδες Φωτισμού Orbiter και SkyPanel της ARRI και γυρίστηκε με την κάμερα ALEXA 65 καθώς και με ένα πακέτο φακών που παρείχε η ARRI Rental.

Η Κινηματογραφίστρια Mandy Walker AM, ACS, ASC, έγινε ήδη η πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκαν φέτος πολλά Βραβεία για τη συγκλονιστική δουλειά της στο “Elvis” του Baz Luhrmann. Η ζωή του Elvis Presley αποτυπώθηκε στην Ταινία “Elvis”, η οποία γυρίστηκε με την ARRI ALEXA 65 ως κύρια κάμερα και την ARRI ALEXA LF για υποστήριξη, αμφότερες προερχόμενες από την ARRI Rental. Μονάδες Φωτισμού της ARRI, συμπεριλαμβανομένων των SkyPanel και Orbiter ήταν behind the scenes.

Ο θρύλος του Κινηματογράφου (Evergreen), Sir Roger Deakins CBE, ASC, BSC συνεργάστηκε για άλλη μία φορά με τον Σκηνοθέτη Sam Mendes για τη δημιουργία της Ταινίας “Empire of Light.” Αυτό το ρομαντικό δράμα γυρίστηκε με την κάμερα ALEXA Mini LF καθώς και με Signature Primes φακούς. Η ομάδα του Deakins, συμπεριλαμβανομένου του key grip, Gary Hymns, στράφηκε και στο ARRI MAXIMA, το stabilized gimbal τριών αξόνων.

Ύστερα από τη Νίκη του, Χρυσός Βάτραχος, στο πρόσφατο Φεστιβάλ Camerimage, στην Πολωνία, ο Διευθυντής Φωτογραφίας (DP) Florian Hoffmeister BSC ήταν υποψήφιος και για το Βραβείο Όσκαρ, για την εργασία του στην Ταινία "TÁR". Το συναισθηματικό δράμα του Σκηνοθέτη Todd Field γυρίστηκε με κάμερες ALEXA LF, ALEXA Mini LF καθώς και με ARRI Signature Prime φακούς detuned με custom οπτικά από την ARRI Rental.

Τα 95α Βραβεία Όσκαρ στο Dolby Theatre του Ovation Hollywood (Δικαιώματα Φωτογραφίας © Al Seib / ©A.M.P.A.S.)

Η Ταινία “All Quiet on the Western Front” από τη Γερμανία κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ξενόγλωσσης Ταινίας Μεγάλου Μήκους

Όλες εκτός από μία εκ των υποψήφιων Ταινιών στην Κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους γυρίστηκαν με κάμερες της ARRI. Το Όσκαρ πήγε στη Γερμανία για την Ταινία “All Quiet on the Western Front.” Η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη από τον Edward Berger (έχει ήδη πραγματοποιηθεί δύο φορές στο παρελθόν, στη δεκαετία του 1930 και του 1970), αποτελεί την πρώτη Κινηματογραφική Επανάληψη του μυθιστορήματος στη Γερμανική γλώσσα από Γερμανό Σκηνοθέτη. Αυτή η νέα έκδοση δημιουργήθηκε σε μεγάλο ποσοστό από μία Γερμανική ομάδα ηθοποιών και από ένα Γερμανικό Συνεργείο. Βάση της παραγωγής ήταν η Δημοκρατία της Τσεχίας και εξυπηρετήθηκε από την ARRI Rental στην Πράγα. Η Ταινία “All Quiet on the Western Front” προτάθηκε για εννέα βραβεία Όσκαρ και είναι η τρίτη με τις περισσότερες υποψηφιότητες μη-Αγγλόφωνης Ταινίας στην ιστορία των Όσκαρ και υπολείπεται μόνον των Ταινιών “Crouching Tiger, Hidden Dragon” και “Roma.” Εκτός από τα Βραβεία Καλύτερης Διεθνούς Ξενόγλωσσης Ταινίας και Καλύτερης Φωτογραφίας, η Ταινία κέρδισε Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής (Πρωτότυπης Μουσικής) και Καλύτερης Σχεδίασης Παραγωγής.

Ο Σκηνοθέτης Edward Berger παραλαμβάνει το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ξενόγλωσσης Ταινίας Μεγάλου Μήκους για την Ταινία του “All Quiet on the Western Front” (Δικαιώματα Φωτογραφίας © Phil McCarten / ©A.M.P.A.S.)

Οι άλλοι υποψήφιοι στην Κατηγορία Καλύτερη Διεθνή Ξένη Ταινία Μεγάλου Μήκους που χρησιμοποίησαν εξοπλισμό ARRI ήταν η Αργεντινή με την Ταινία “Argentina, 1985” που γυρίστηκε από τον Javier Juliá με κάμερα ALEXA Mini LF και με ARRI Signature Primes φακούς, το Βέλγιο με την Ταινία “Close”, η οποία γυρίστηκε από τον Frank van den Eeden με κάμερα ALEXA Mini και η Πολωνία, με την Ταινία “EO” που γυρίστηκε με το ALEXA Mini LF από τον Κινηματογραφιστή Michal Dymek.

Για την πλήρη λίστα των Νικητών, μαζί με τις ομιλίες τους κατά την παραλαβή των Βραβείων, ανατρέξτε στον διαδικτυακό τόπο της Ακαδημίας .

Η ARRI συγχαίρει όλους τους Νικητές καθώς και όλους τους Υποψήφιους των 95ων Ετήσιων Βραβείων Όσκαρ. Σας ευχαριστούμε που βασίζεστε στις κάμερες, τους φακούς, τα stabilizers, τις μονάδες φωτισμού και τις υπηρεσίες της ARRI για να υλοποιήσετε τα καλλιτεχνικά οράματά σας.

Πληροφορίες: www.arri.com & CALPRO *
* Διανομέας Ελλάδος


Παρατηρήσεις: Δελτίο Τύπου - CALPRO - Μάρτιος 2023

Εκτύπωση
Super User
Super User

Στην ίδια κατηγορία