ΕΡΤ: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση των Ραδιοφώνων της ΕΒU στην Αθήνα – Ελληνική συμμετοχή στη νέα Επιτροπή που αναδείχθηκε.

Το μέλλον του ραδιοφώνου στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, το νέο τοπίο 5G, οι ιντερνετικές πλατφόρμες που αντικαθιστούν τα συμβατικά FM και η ακαταμάχητη γοητεία ενός μέσου που επιβιώνει επί δεκαετίες, κερδίζοντας μάλιστα τις καρδιές των νέων ανθρώπων, συζητήθηκαν στην 29η Γενική Συνέλευση των Ραδιοφώνων της ΕΒU (#RadioAssemblyAthens), που ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, στην Αθήνα, με τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη της νέας Επιτροπής Ραδιοφώνου (Radio Committee).



Τη φράση του Τζουζέπε Βέρντι «Ας στραφούμε στο παρελθόν. Θα είναι πρόοδος» μνημόνευσε ο διευθυντής Ραδιοφωνικών Σταθμών της Γενικής Διεύθυνσης Προγράμματος της ΕΡΤ Φώτης Απέργης, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες από 30 χώρες. Για να συνεχίσει: «Σήμερα ο Βέρντι ίσως θα έλεγε: “Ας στραφούμε στο ραδιόφωνο. Αυτό θα είναι πρόοδος“».

Η Επιτροπή Ραδιοφωνίας της EBU (EBU Radio Committee) στη νέα σύνθεσή της

Περισσότερα από 80 στελέχη και δημοσιογράφοι χωρών-μελών της EBU παρακολούθησαν τη διήμερη συνάντηση στην Αθήνα (27-28 Απριλίου 2023). Ήταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα και η πρώτη με οικοδέσποινα την ΕΡΤ. Πραγματοποιήθηκε δε υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Προγράμματος. Σημαίνοντα στελέχη των ευρωπαϊκών ραδιοφώνων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν παραγωγικά για την ψηφιακή στρατηγική και τις επόμενες κινήσεις καινοτομίας για το ραδιόφωνο, το μέσο που αποτέλεσε το ιστορικό θεμέλιο όλων των Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων, ώστε στην εποχή της εικόνας και των νέων τεχνολογικών μέσων, να εξελιχθεί παραμένοντας δημιουργικό, γνήσιο και αυθεντικό.

Η Iryna Korniienko της Ουκρανικής Δημόσιας Ραδιοφωνίας

Για τον ρόλο του ραδιοφώνου σε περιπτώσεις κρίσεων, βάζοντας στον πυρήνα της συζήτησης το ραδιόφωνο της Ουκρανίας, μίλησαν ο Serge Shick, αντιπρόεδρος του EBU Radio Committee, καθώς και η Iryna Korniienko του ουκρανικού PBC. Αποκαλύπτοντας ότι το ραδιόφωνο της μαρτυρικής χώρας μεταδίδει όχι μόνο ενημέρωση, αλλά και ποίηση, για να ενισχύσει το ηθικό των Ουκρανών, η Iryna Korniienko ανέδειξε την πολλαπλή αξία του μέσου.

Σειρά ερωτήσεων προκάλεσαν τα σενάρια που ανέπτυξαν οι Graham Ellis, πρόεδρος του Radio Committee και Matthieu Rawolle, αναλυτής της EBU, για το ευρωπαϊκό ραδιοφωνικό τοπίο που έχει στην καρδιά του τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα και τη μετάβαση σε παραγωγή και δημιουργία περιεχομένου για ακροατές στην ηλικιακή ομάδα 13-24.

Εθίγησαν, επίσης, θέματα ελευθερίας του λόγου, αναγνώρισης και αντιμετώπισης ψευδών ειδήσεων και φυσικά πλουραλισμού και ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, στο πλαίσιο νέων νομοθεσιών στις ευρωπαϊκές χώρες.

Στη μοναδική ιστορία της ΕΡΤ και ειδικά στα σημαντικά βήματα ανανέωσης και ψηφιακού μετασχηματισμού που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια, στάθηκαν ο Mike Nugent, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ και πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της EBU και η Μαρία Κοζάκου, επικεφαλής του Δεύτερου Προγράμματος και μέλος του Radio Committee. Η τελευταία, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, ανανεώνει πλέον ως μέλος τη θητεία της στην επιτροπή της EBU για ακόμη δύο έτη, μέχρι το 2025.

Η Επιτροπή Ραδιοφώνου της EBU είναι το κύριο όργανο χάραξης πολιτικής στον τομέα του ήχου, προωθώντας την καινοτομία, τον μετασχηματισμό, ενώ υποστηρίζει και τα μέλη της σε περιόδους κρίσης.

Μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, η νέα Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα με πρόεδρο τη Sibyle Veil από τη γαλλική ραδιοφωνία RF, αντιπροέδρους τους Philippa Se Roten, του ελβετικού RTS, Graham Ellis από το BBC και Mirco Stular από τη ραδιοφωνία της Σλοβενίας RTVSLO και ακόμη 10 μέλη.

Πληροφορίες: www.ert.gr

Παρατηρήσεις: Δελτίο Τύπου - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΡΤ ΑΕ - 28 Απριλίου 2023

Στην ίδια κατηγορία