Συνέδριο Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ ΕΔΗΡΤΜΜΕ - Πρωτοβουλία Ψήφισης Θεσμικού Πλαισίου για Δημοτικά ΜΜΕ.

Τι πραγματικά συνέβη στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ (ΕΔΗΡΤΜΜΕ) αναφέρουμε εν συντομία στην Τεχνολογική Διαδικτυακή Πύλη μας.



Καταρχάς, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο του Ρ/Φ Σταθμού ΑΘΗΝΑ 9,84 (ατυχώς έως σήμερα δεν υφίσταται ενημέρωση από τον διαδικτυακό τόπο της Ένωσης), προκύπτει ότι το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ (ΕΔΗΡΤΜΜΕ) διεξήχθη 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας του FM100 και της TV100. Σε αυτό συμμετείχαν εκπρόσωποι από 15 Δημοτικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς (Τρίπολης, Άρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Ξάνθης, Πολυγύρου, Κατερίνης, Φερών, Ηρακλείου Αττικής, Κω, Σύρου, Ορεστιάδας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, και Αθηναίων) και 3 Δημοτικοί Τηλεοπτικοί Σταθμοί (Κω, Ορεστιάδας και Θεσσαλονίκης).

Κυρίαρχο ζήτημα του Συνεδρίου αποτέλεσε η πρωτοβουλία για τη θέσπιση νομικού πλαισίου αναφορικά στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ειδικού Σκοπού Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης. Ομόφωνα εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ να προχωρήσει τη σχετική πρωτοβουλία.

Πρόεδρος του Συνεδρίου ήταν ο κος. Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος, ενώ την εκδήλωση έναρξης των εργασιών παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, κος. Γιάννης Κεσσόπουλος.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, κος. Νίκος Ζεϊμπέκης, αναφέρθηκε στην επωφελή για τα Δημοτικά ΜΜΕ συμφωνία με τους Οργανισμούς Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων, σε κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δημοτικά ΜΜΕ, στην προσπάθεια για την μετεξέλιξη των Μελών της ΕΔΗΡΤΜΕΕ σε Δημοτικές Επιχειρήσεις Ειδικού Σκοπού Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης καθώς και στην πρωτοβουλία της Ένωσης για τη θέσπιση ενός καινοτόμου και λειτουργικού νομικού πλαισίου που θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των Δημοτικών ΜΜΕ. Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, o κος. Ζεϊμπέκης ανέφερε: "Έχουμε μπροστά μας μια νέα εποχή, όπου οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις είναι συνεχείς. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και έξυπνοι, να ακούσουμε καινοτόμες προσεγγίσεις και να εκμεταλλευόμαστε τις νέες τεχνολογίες."

Ο κος. Δημήτρης Μανιατάκος (από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης) αναφέρθηκε διεξοδικά στα θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν την Ένωση Δημοτικών ΜΜΕ και ιδίως στα θέματα των Πνευματικών Δικαιωμάτων, την οργάνωση των επιχειρήσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ΣΣΕ.

Οι κ.κ. Απόστολος Σειρινίδης και Ιωακείμ Καλιβρούσης, από τον Δημοτικό Ρ/Φ Σταθμό Κανάλι 1 του Πειραιά και από τον Ρ/Φ Σταθμό Αθήνα 9.84 αντιστοίχως, αναφέρθηκαν στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου για τα Δημοτικά Ραδιόφωνα.

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, αναφέρθηκε στην τόλμη που έδειξε ο Σωτήρης Κούβελας και οι συνεργάτες του την εποχή της ίδρυσης της Δημοτικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά στα θέματα του Συνεδρίου, ο κ. Γαλαμάτης τόνισε: "Είμαστε από την ίδια όχθη. Ακούμε τις προτάσεις σας και τις καταθέτουμε στα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις."

"Ο διάλογος που διεξάγεται εδώ είναι επωφελής τόσο για την ενημέρωση των δημοτών, τους εργαζόμενους αλλά πρωτίστως για την οικονομία των λόγων, για τις ειδήσεις και την ποιότητα των κειμένων," δήλωσε αναφερόμενος στο Συνέδριο ο Πρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΔΕΠΘΕ), Απόστολος Βεϊζαδές.

Στην εκδήλωση έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου τιμήθηκε ο π. Δήμαρχος και π. Υπουργός Σωτήρης Κούβελας, Ιδρυτής των Δημοτικών ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης το 1987-1988, των πρώτων μη Κρατικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων TV100 και FM100.

"Τα Tοπικά Mέσα Mαζικής Eνημέρωσης, σε ό,τι αφορά την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, πάντα είναι πολύ καλύτερα από τα λεγόμενα «μεγάλα κανάλια»," ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος μάλιστα εξιστόρησε ανέκδοτα περιστατικά από τη λεγόμενη «Μάχη της Κεραίας».

Η Τεχνολογική Διαδικτυακή Πύλη μας θα παρακολουθεί και θα σας ενημερώνει για όλα όσα θα συμβούν ύστερα από την ανάληψη καθηκόντων των Δημοτικών Αρχών που θα προκύψουν από τις Δημοτικές Εκλογές που συνεχίζονται και σήμερα σε αρκετούς Δήμους της χώρας μας.

Διαβάστε περισσότερα στον Διαδικτυακό Τόπο του Ρ/Φ Σταθμού ΑΘΗΝΑ 9,84

Παρατηρήσεις: Πηγή - Διαδικτυακός Τόπος ΑΘΗΝΑ 9.84 - 5 Σεπτεμβρίου 2023

Στην ίδια κατηγορία